ГоловнаПолітика

"Кримський диверсант" Захтей попросив Путіна про помилування

Українець прийняв таке рішення після того, як його не включили в списки для обміну.

"Кримський диверсант" Захтей попросив Путіна про помилування
Андрей Захтей
Фото: Радио Свобода

Українець Андрей Захтей, якого засудили до 6,5 років колонії суворого режиму у справі "кримських диверсантів", попросив написати прохання про помилування на ім'я президента Росії Володимира Путіна.

Про це кореспонденту "Крим.Реалії" повідомила дружина Захтея Оксана.

За її словами, таке рішення чоловік прийняв після того, як дізнався, що його не включили в списки обміну утримуваними особами між Україною і Росією, який відбувся 7 вересня.

"Про рішення Андрія написати лист з проханням про помилування я дізналася від адвоката. Лист уже надіслано. Це непросте рішення, Андрій його прийняв після того, як дізнався, що його немає в списках обміну", - розповіла вона.

Оксана Захтей підкреслила, що і чоловік, і вона сама щасливі за в'язнів, які повернулися в Україну. "Я хочу сказати, що ми щиро раді за всіх, хто опинився на волі, особливо за їхні сім'ї. Власне, такими самими мотивами було продиктоване рішення Андрія. Він використовує будь-який шанс, щоб швидше опинитися вдома з рідними", - додала вона.

Нагадаємо, що Захтея разом з ще одним українцем Євгеном Пановим затримали в Криму на початку серпня 2016 року за звинуваченням у підготовці диверсій у Криму. Спочатку вони дали свідчення, але потім відмовилися від них. У грудні 2016 року і Євген Панов, і Андрій Захтей надіслали у Слідчий комітет Росії заяви про тортури з боку ФСБ.

Влітку 2017 року з'явилася інформація, що Захтей уклав угоду зі слідством, розраховуючи на поблажливість і менший термін ув'язнення.

У лютому 2018 року його засудили до шести з половиною років позбавлення волі за звинуваченням у підготовці диверсій на території Криму. Судовий процес проходив у закритому режимі, без участі незалежних адвокатів, що було однією з умов угоди зі слідством.

Євген Панов повернувся в Україну 7 вересня 2019 року в рамках обміну утримуваними особами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram