ГоловнаПолітика

46% відвідувачів судів довіряють судовій системі, - дослідження Центру Разумкова

Опитування проводили на виході з приміщень судів.

46% відвідувачів судів довіряють судовій системі, - дослідження Центру Разумкова
Фото: Facenews.ua

71,6% опитаних визнають, що рішення суду, в якому вони брали участь, було законним і справедливим. Про це йдеться у звіті «Ставлення громадян до судової системи», презентованому сьогодні в Києві Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

При цьому 35,6% опитаних виступали в судових процесах позивачами, 18% - відповідачами, 8,5% - підсудними, 7,8% - потерпілими, 14,8% - свідками, а 15,3% були членами сім'ї учасника судового процесу.

Опитування учасників судових засідань проводили на виході з приміщень судів з 11 по 25 лютого цього року. Дослідження проводили поблизу 100 судів, сумарно було опитано 1107 респондентів у всіх регіонах України (крім АР Крим). Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,1%.

Раніше Рада Європи провела експертну оцінку судової реформи в Україні за період з 2014 по 2018 рік і позитивно відгукнулася про її результати.

Нагадаємо, судова реформа була ініційована у 2014 році. 2 червня 2016 року були прийняті зміни до Конституції в частині правосуддя. За час реформи було створено новий Верховний Суд, Вищий антикорупційний суд і Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Судді проходять переатестацію, під час якої перевіряється рівень їхньої компетентності та доброчесності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram