ГоловнаПолітика

КС дав час до кінця року для виправлення закону про НКРЕКП

Низка положень закону втратять чинність з 31 грудня 2019 року.

КС дав час до кінця року для виправлення закону про НКРЕКП
Фото: Макс Левин

Конституційний Суд, який визнав неконституційними низку положень закону "Про Національну комісію, що здійснює регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг", постановив, що вони втратять чинність з 31 грудня 2019 року.

Про це йдеться в роз'ясненні на сайті КС.

"Конституційний Суд України визнав, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) частина перша статті 1, пункт 2 частини першої статті 4, частини першої, абзаци перший, другий частини другої статті 5, абзаци другий, третій, четвертий, тридцятий дев'ятий, сороковий частини третьої, частина шоста статті 8 закону "Про Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг", - ідеться в повідомленні.

КС констатував, що освіта постійно діючого незалежного державного колегіального органу, який за функціональним призначенням, сферою діяльності, повноваженнями має ознаки центрального органу виконавчої влади, але не підпорядковується Кабінету Міністрів України і не належить до системи органів виконавчої влади, не узгоджується з Конституцією України. КСУ в своєму рішенні зазначив, що Верховна Рада і президент повинні діяти в межах конституційних повноважень, зокрема брати участь у формуванні лише тих органів, які передбачені Конституцією.

Суд дійшов висновку про те, що повноваження голови держави і єдиного органу законодавчої влади в Україні щодо формування конкурсної комісії, як і право президента призначати членів Комісії і достроково припиняти їхні повноваження, Конституцією України не передбачені. Зазначені повноваження, закріплені законом, виходять за межі конституційної компетенції парламенту і голови держави.

"З огляду на те, що визнання неконституційними окремих положень закону матиме правовим наслідком суттєві прогалини в законодавстві про порядок організації діяльності Комісії, що може унеможливити її функціонування і виконання нею завдань державного регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, КСУ визнав за потрібне відтермінувати втрату чинності відповідними положеннями закону для приведення чинного законодавства в цій частині у відповідність до вимог Конституції України", - зазначено в повідомленні.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржене.

Представник президента в Кабінеті Міністрів Андрій Герус під час брифінгу в п'ятницю заявив, що всі прийняті рішення НКРЕКП залишаються чинними.

"Це рішення не має ретроспективної сили, тобто воно не стосується минулого, воно стосується майбутнього. Юристи кажуть, що рішення, радше за все, залишаються чинними. Ба більше, з огляду на те, як рішення прописане, воно починає діяти з 1 січня 2020 року. Тобто комісія може приймати рішення до кінця цього року", - пояснив він.

Нагадаємо, НКРЕКП була створила указом президента Петра Порошенка в 2014 році, в 2016 Рада прийняла закон про діяльність комісії.

Справа про неконституційність закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг" була на розгляді КС з 2017 року. 14 червня КС визнав створення НКРЕКП неконституційним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram