ГоловнаПолітика

Конституційний Суд назвав створення НКРЕКП неконституційним

Створення комісії, її статус і спосіб формування не відповідають Конституції.

Конституційний Суд назвав створення НКРЕКП неконституційним
Фото: пресс-служба президента

Конституційний Суд визнав неконституційними низку положень Закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг". У справі, яка розглядалася за поданням 46 народних депутатів, КС вирішив, що НКРЕКП була створена неконституційно, її статус і спосіб формування не відповідають Конституції.

Про це пише "Дзеркало тижня".

КС визнав, що утворивши НКРЕКП своїм указом, президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень, оскільки повноваження президента вичерпно визначені Конституцією, яка не передбачає його права утворювати такі органи. Так само Конституція не наділяє президента правом призначати і звільняти членів НКРЕКП.

Крім того, КС вирішив, що визначений законом статус НКРЕКП не відповідає Конституції. За своїми функціями, завданнями та повноваженнями НКРЕКП, по суті, є центральним органом виконавчої влади, а тому, згідно з Конституцією, закон мав визначити саме такий її статус, який передбачає входження НКРЕКП у систему органів виконавчої влади і управління її роботою Кабінетом Міністрів.

Нагадаємо, НКРЕКП створено указом президента Петра Порошенка 2014 року, у 2016 Верховна Рада прийняла закон про діяльність комісії.

Справа про неконституційність Закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг" перебувала на розгляді КС з 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram