ГоловнаПолітика

Замана вважає замовниками справи проти себе Порошенка, Турчинова, Луценка й Матіоса

"Порошенку для президентської передвиборної кампанії потрібно було гучне затримання когось із "попередників".

Замана вважає замовниками справи проти себе Порошенка, Турчинова, Луценка й Матіоса
Фото: Lb.ua

Колишній керівник Генерального штабу Збройних Сил генерал-полковник Володимир Замана, якого підозрюють у зраді і розвалі української армії, вважає справу проти себе політично мотивованою.

Замовниками свого переслідування Замана вважає Петра Порошенка, Олександра Турчинова, Юрія Луценка та Анатолія Матіоса. Про це він розповів у інтерв'ю виданню Гордон.

"Порошенку для президентської передвиборної кампанії потрібно було гучне затримання когось із "попередників". За моєю інформацією, разом зі мною планували затримати Апаршина, для цього все було готово. Але Апаршин уже працював у штабі кандидата в президенти Анатолія Гриценка, влада побоялася звинувачень у політичному переслідуванні конкурентів у розпал виборів", - розповів екс-керівник Генштабу.

Замана звернув увагу на те, що матеріали кримінального провадження свідчать про те, що від самого початку ця справа готувалося під іншу людину, а саме Анатолія Гриценка. При цьому генерал переконаний, що затримувати Гриценка не ризикнули, оскільки в очах Заходу це мало б вигляд відвертої зачистки конкурента по президентських перегонах.

"Турчиновим, гадаю, рухала особиста образа за те, що я з 2014 року і в інтерв'ю вам, й у свідченнях у справі Януковича стверджував і стверджую: українська армія була готова боронити Крим, а українська влада - ні, вони портфелі ділили з ранку до ночі, хоча півострів уже заполонили російські військові", - зазначив Замана.

На його думку, діями Луценка й Матіоса рухало бажання вислужитися перед начальством, щоб зберегти посади.

У тому, що 24 травня Апеляційний суд звільнив його з-під варти, стрижневу роль, уважає Замана, відіграв програш Порошенка на виборах і залишення Турчиновим посади секретаря РНБО.

Нагадаємо, Володимир Замана обіймав посаду керівника Генштабу ЗСУ з лютого 2012 року по 19 лютого 2014 року.

Від 22 лютого по червень 2014 року - він також був уповноваженим Верховної Ради з контролю за діяльністю Міноборони.

25 лютого Головна військова прокуратура повідомила Замані про підозру в держзраді. На думку обвинувачення, екс-начальник Генштабу незаконно скоротив 3 тис. співробітників військових комісаріатів і скасував облік призовників. Також дії Замани 2013 року призвели до скорочення 14 тис. військовослужбовців, розформування 70 військових частин і об'єднань.

16 травня Головна військова прокуратура і Служба безпеки України завершили слідство у справі Замани.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram