ГоловнаПолітика

У САП відповіли на заяву НАБУ про заборону згадувати Гладковського у справі про розкрадання

У відомстві заперечують звинувачення в саботажі розслідування.

У САП відповіли на заяву НАБУ про заборону згадувати Гладковського у справі про розкрадання
Олег Гладковский
Фото: argumentua.com

Спеціальна антикорупційна прокуратура спростувала звинувачення Національного антикорупційного бюро України в саботажі розслідування щодо розкрадань в "Укроборонпромі".

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій прес-службою САП.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявляють, що подали у справі про розкрадання в "Укроборонпромі" 50 клопотань про обшуки, 21 клопотання про доступ до речей і документів, 3 клопотання про арешт. Прокурорами САП вжито всі процесуальні заходи для забезпечення доступу детективів НАБУ до матеріалів цього провадження, зокрема і погоджено клопотання про тимчасовий доступ до телефонів згаданих суб'єктів.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі також стверджують, що затвердили постанову про витребування з ГПУ провадження, що має стосунок до розслідуваних НАБУ фактів.

"Погоджуючи ці клопотання, прокурор фактично розумів, що на 9-й день після виходу в ефір сюжету Denys Bihus малоймовірно знайти якісь дані, що мають значення для кримінального провадження, проте дав згоду на їх проведення для повного, всебічного і об'єктивного дослідження матеріалів справи", - зазначається в заяві.

У САП наголошують, що не давали "усних вказівок" видалити з текстів клопотань прізвище Гладковського, і виклали скани одного з таких документів.

Фото: facebook.com/sap.gov.ua
Фото: facebook.com/sap.gov.ua

"Принагідно зазначаємо, що згідно з частиною першою статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути кримінально покарана, доки її провину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду", - підсумували в САП.

Раніше сьогодні НАБУ звинуватило САП у затягуванні розслідування розкрадань в "Укроборонпромі". Крім того, в Національному антикорупційному бюро заявили, що отримали від САП усну вказівку вилучити з тексту клопотань прізвища Гладковського та інших осіб, опублікованих у журналістському розслідуванні.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2019 року навколо "Укроборонпрому" спалахнув скандал у зв'язку з журналістським розслідуванням про корупцію в оборонній сфері. Розслідування засноване на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один з фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але незважаючи на це, його батько Олег Гладковський був звільнений з посади першого заступника секретаря РНБО. Також "Укроборонпром" відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича та директора державного підприємства "Ізюмський приладобудівний завод" Сергія Філоненка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram