ГоловнаПолітика

Російський "Меморіал" визнав українських моряків політв'язнями

Правозахисники визнали керченський інцидент міжнародним військовим конфліктом.

Російський "Меморіал" визнав українських моряків політв'язнями
Фото: EPA/UPG

Російський правозахисний центр "Меморіал" визнав політичними в'язнями 24 українських моряків, захоплених Росією в районі Керченської протоки.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті організації.

"Ми згодні з експертами з міжнародного гуманітарного права в тому, що керченський інцидент є міжнародним військовим конфліктом, а затримані українські моряки - військовополоненими. За змістом міжнародного гуманітарного права матроси і офіцери не можуть переслідуватися за кримінальними законами сторони противника, що заарештувала їх, за сам факт участі у військовому конфлікті. Вони захищаються Третьою Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими та додатковими протоколами до неї, які ратифіковані Росією та Україною. Такої думки дотримуються і Управління Верховного комісара ООН з прав людини і Парламентська асамблея Ради Європи", - наголошується в документі.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі РФ у районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українських військових кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь, а також 24 моряків. Зараз вони перебувають в Москві. Всі вони визнали себе військовополоненими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram