ГоловнаСуспільствоЖиття

Військовополонений український моряк Гриценко розповів комісару РЄ про умови утримання в СІЗО

Російському омбудсмену не сподобалося, що Гриценко розмовляв з Міятович англійською мовою.

Військовополонений український моряк Гриценко розповів комісару РЄ про умови утримання в СІЗО
Денис Гриценко
Фото: Facebook

Військовополонений український моряк Денис Гриценко розповів комісару Ради Європи з прав людини Дуні Міятович про умови утримання в російському СІЗО.

Про це повідомив керівник групи адвокатів українських моряків Микола Полозов у Фейсбуці.

"Гриценко розмовляв з пані Міятович англійською мовою близько 10 хвилин. Відповів на її запитання про стан здоров'я й умови утримання. Повідомив, що слідство не надає йому, в також іншим військовополоненим побачень з близькими, а також телефонних переговорів. Крім того, Денис вказав на те, що робота цензорів із листуванням незадовільна, оскільки терміни передачі йому листів від рідних затягуються на 2-3 місяці", - розповів адвокат.

Гриценко також попросив Міятович приділити особливу увагу стану здоров'я поранених військовополонених.

"За словами Дениса, його розмова англійською мовою з комісаром Міятович не сподобався омбудсмену Тетяні Москальковій. Вона зажадала від перекладача перекласти їй усе, що Гриценко сказав Міятович", - зазначив адвокат.

За його словами, Москалькова і Міятович відвідали також інших військовополонених моряків.

"Разом з Денисом ми обговорили обставини проведення йому амбулаторної психолого-психіатричної експертизи. Він докладно розповів, як його вивозили разом з військовополоненими з його судової четвірки - Андрієм Драчем, В'ячеславом Зінченком і Михайлом Власюком. За словами Дениса, возили весь день, крім інституту Сербського, ще завозили в Бутирку на збірку, де він перебував кілька годин, а потім пересадили в інший автозак. На самій експертизі Денис скористався рекомендаціями захисників і не розгубився, виявивши, що експертиза проходить за їхньої відсутності", - додав Полозов.

Він також зазначив, що напередодні президент Петро Порошенко вручив орден Богдана Хмельницького III ступеня синові Дениса Гриценка Артему.

"На жаль, новину про це я побачив уже після того, як вийшов із СІЗО, тому Денис ще про це не знає. За першої нагоди я повідомлю йому про це і покажу фото", - зазначив адвокат.

Фото: facebook.com/nikolay.polozov

Нагадаємо, українські моряки потрапили в полон після російської агресії в Керченській протоці 25 листопада 2018, троє з них отримали поранення. У РФ моряків звинуватили в незаконному перетині кордону. Українці своєї провини не визнають і вважають себе військовополоненими. Усі моряки перебувають у СІЗО на час проведення російського слідства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram