ГоловнаСвіт

Кількість політв'язнів у Росії перевищила 230 осіб, - правозахисники

Жертвами переслідувань стали опозиційні політики й активісти, представники релігійних і національних меншин, ЛГБТ-активісти, а також громадяни України і проукраїнські активісти.

Кількість політв'язнів у Росії перевищила 230 осіб, - правозахисники
Количество политзаключенных в России превысило 230 человек
Фото: 24tv.ua

У США оприлюднили доповідь про політичні репресії в Росії. Зокрема, станом на березень 2019 року кількість політв'язнів у РФ зросла до 236 осіб, включно з тими, які перебувають на території окупованого Криму.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на доповідь вашингтонської юридичної компанії Perseus Stategies за підтримки російського правозахисного центру "Меморіал".

Жертвами переслідувань стали опозиційні політики і громадські активісти, представники релігійних і національних меншин, ЛГБТ-активісти, а також громадяни України та проукраїнські активісти.

Автори доповіді закликають ввести всеосяжні санкції проти відповідальних за політичні переслідування в Росії, "щоб Кремль не відчував безкарності за свої дії".

Особливу увагу приділено прийнятим з 2012 року репресивним законам, які вводять або посилюють кримінальну або адміністративне переслідування за порушення правил проведення масових акцій, "образу почуттів" віруючих, "пропаганду гомосексуалізму" неповнолітнім, публічні заклики до сепаратизму, заперечення ролі СРСР у Другій світовій війні. Згадуються також і закони про "іноземних агентів" і "небажаних організаціях". Окремо в доповіді згадується український режисер Олег Сенцов, звинувачений й тероризмі.

У списку людей, переслідуваних з політичних мотивів, - 54 людини. Ще 182 людини - через релігійні мотиви (йдеться, зокрема, про членів заборонених в Росії організацій "Хізб-ут-Тахрір" і "Свідки Єгови").

Нагадаємо, в березні в Європарламенті показали фільм про українських в'язнів Кремля. Повідомлялося, що в РФ і окупованому Криму через політичні мотиви утримують за ґратами близько 70 громадян України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram