ГоловнаПолітика

Гройсман звинуватив "Укргазвидобування" у зриві плану видобутку газу

Прем'єр також зазначив, що необхідно розвивати власний видобуток.

Гройсман звинуватив "Укргазвидобування" у зриві плану видобутку газу
Владимир Гройсман

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що "Укргазвидобування" фактично провалило затверджений план видобутку газу до 2020 року.

Про це він заявив на засіданні уряду.

"Я вкрай незадоволений, що державна газовидобувна компанія "Укргазвидобування" фактично провалила затверджений план видобутку газу до 2020 року", - сказав прем'єр.

"Ми видобули в Україні (2018 року) з приватними компаніями 21 млрд кубометрів газу, але я вкрай незадоволений, що насправді "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" фактично план видобутку газу, який ми тут затвердили до 2020 року, фактично вони його провалили. І це дуже нас турбує сьогодні, і дуже важливо це питання виправити в найближчі періоди, щоб ситуація змінилася", - додав Гройсман.

Він також зазначив, що необхідно розвивати власний видобуток, а в Україні багато резервів, для повного забезпечення країни газом.

Нагадаємо, в грудні 2016 року Кабмін затвердив концепцію розвитку газодобувної галузі до 2020 року, яка передбачає мету досягнення видобутку природного газу в обсязі 27,6 млрд кубометрів на рік. При цьому планувалося, що "Укргазвидобування" досягне річного видобутку газу 2018 року в обсязі 16,5 млрд кубометрів, 2019 року - 18,2 млрд кубометрів і 2020 року - 20,1 млрд кубометрів.

За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, 2018 року Україна збільшила видобуток газу на 0,5%, або на 100 млн кубометрів, до 20,9 млрд кубометрів. У 2017 році Україна збільшила видобуток газу на 4% - до 20,8 млрд кубометрів.

Раніше Гройсман говорив, що видобуток газу потрібно збільшувати на 1 млрд кубометрів на рік, щоб "забезпечити незалежність від будь-якого імпорту". Поки що потреби України в імпорті газу перевищують 10 млрд кубометрів на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram