ГоловнаПолітика

Україна просить ЄСПЛ у найкоротші терміни призначити дату слухань у справі проти РФ щодо Криму

Раніше розгляд справи перенесли на невизначений термін.

Україна просить ЄСПЛ у найкоротші терміни призначити дату слухань у справі проти РФ щодо Криму
Фото: EPA/UPG

Секретаріат уповноваженого у справах Європейського Суду з прав людини у відповідь на повідомлення суду про перенесення дати усних слухань у справі "Україна проти Росії (Крим)" направив відповідний запит до ЄСПЛ з проханням призначити в найкоротші терміни нову дату слухання.

Про це повідомив заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Зараз очікуємо відповідної реакції від ЄСПЛ. Міністерство юстиції України повністю готове до проведення публічних слухань у справі "Україна проти Росії (Крим)" і представництва інтересів держави Україна в ЄСПЛ", - сказав Ліщина.

"Як тільки Велика палата ЄСПЛ ухвалить рішення про нову дату слухання, ми в найкоротші терміни повідомимо про це ЗМІ і громадськість, і запросимо на ці слухання, як попередньо і планували", - додав він.

Раніше передбачалося, що 27 лютого в Страсбурзі почнуться слухання за першим з п'яти позовів, поданих раніше Україна в ЄСПЛ проти РФ. Міністр юстиції України Павло Петренко нагадав, що перші справи про порушення РФ прав людини на території Криму, Донецької та Луганської областей були подані в ЄСПЛ ще в 2014-2015 роках. Протягом 2018 року було подано два нових позови - про порушення прав політичних в'язнів і про захоплених українських моряків.

Зараз у провадженні ЄСПЛ перебувають п'ять справ України проти РФ: "Україна проти Росії (Крим)" щодо порушень прав людини на території АР Крим у результаті анексії РФ, "Україна проти Росії (Донбас)" щодо порушень прав людини на окремих територіях Донецької та Луганської областей". Також мова йде про позови щодо фактів викрадення на території Донецької та Луганської областей дітей-сиріт та дітей-інвалідів бойовиками і їх переміщення на територію РФ, порушення Росією прав українських політичних в'язнів і захоплення українських моряків.

Однак на початку лютого ЄСПЛ переніс раніше заплановані на 27 лютого публічні слухання позову України проти РФ щодо Криму на невизначений термін. Причини такого рішення в ЄСПЛ не уточнили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram