ГоловнаПолітика

Le Monde: роль Авакова може бути вирішальною у напруженій політичній ситуації в Україні

"Жоден глава відомства не контролює свою адміністрацію так, як він".

Le Monde: роль Авакова може бути вирішальною у напруженій політичній ситуації в Україні
Фото: Макс Левин

Французька газета Le Monde в опублікованому матеріалі «Впевнений підйом Арсена Авакова в Україні», (автор Бенуа Віткін (Benoît Vitkine) відзначила "вирішальну роль" міністра внутрішніх справ України, яку він може зіграти перед майбутніми виборами.

"Аваков виявився єдиним, хто зберіг за собою міністерське крісло (після обрання Петра Порошенка Президентом, - ред.). Крім того, жоден глава відомства не контролює свою адміністрацію так, як він. У нього скрізь є свої люди. Він єдиний, хто може позмагатися з президентом у впливі на виконавчу владу. Порошенко змушений до цього звикнути», - цитує Le Monde журналіста видання «Новое время» Христину Бердинських.

Європейський дипломат, ім'я якого Le Monde не називає, вважає, що Арсен Аваков може зіграти вирішальну роль перед президентськими виборами.

«Його роль буде вирішальною, чи то в разі напруженої політичної ситуації, в тому числі і на вулицях, чи в разі посилення спроб Росії дестабілізувати сусідню країну», - каже дипломат на умовах анонімності. Крім того, на його думку, такі політики, як міністр внутрішніх справ, у переговорах з іншими політичними силами (зокрема мова в матеріалі про Юлію Тимошенко - ред.) є "хамелеонами, які здатні відразу скидати союзи".

«Важливо мати політичні активи, гроші, підтримку вулиці, контроль над ЗМІ, все це монетизувати і виставляти на аукціон», - додає дипломат.

Як "активи і важелі" Авакова Le Monde називає, крім міністерства, другу за величиною в парламенті партію "Народний фронт", телеканал «Еспресо» (який хоч і продано, але, на думку видання, залишається під його контролем). Le Monde повідомляє також, що Аваков підтримує зв'язок з лідерами ультраправої партії «Національний корпус». Крім того, в матеріалі йдеться про те, що голова МВС у 2014 році заробив хорошу репутацію, організувавши відправку волонтерських батальйонів на Донбас.

«Хоча він і тримається осторонь, але все менше приховує свої амбіції. Нещодавно він виступив з низки питань, які не належать до сфери його компетенції, наприклад, з планом реінтеграції Донбасу. У міністра є багато успіхів, зокрема знакова реформа патрульної поліції, яка дозволила суттєво знизити рівень корупції на вулицях», - пише видання.

Але на думку виконавчого директора Центру протидії корупції Дарії Каленюк, успіх реформи поки що не можна назвати повноцінним. «У нього (Авакова - ред.) енергійний і розумний підхід, він має успіхи, але в багатьох структурах поліції представники старої системи залишилися на своїх посадах, збереглися і корупційні схеми», - резюмувала Дарія Каленюк. І саме це, на думку автора матеріалу, дозволяє саботувати розслідування вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк, яку влітку 2018 року облили кислотою, а через кілька місяців вона померла.

Нагадаємо, наприкінці грудня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що слідство встановило замовника вбивства Гандзюк, але його імені не називають, поки не зібрано достатньо доказів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram