ГоловнаПолітика

Порошенко присвоїв Філарету "Героя України"

23 січня почесному патріарху ПЦУ виповниться 90 років.

Президент Петро Порошенко прийняв рішення присвоїти почесному патріарху Православної церкви України Філарету (Денисенку) звання "Героя України".

Про це глава держави повідомив на офіційній сторінці в фейсбуці.

"Ще не придумано тієї міри, якою можна виміряти внесок Патріарха Філарета в боротьбу за власну помісну церкву. Він був, є і залишається духовним лідером української церкви, духовним лідером українського народу. Ось чому прийняв рішення присвоїти йому звання «Герой України»", - написав Президент.

відповідний Указ Президента оприлюднено на його офіційному сайті.

"Звання Герой України Філарет удостоєний за видатну історичну роль у становленні незалежної Православної Церкви України, діяльність, спрямовану на відродження духовності Українського народу, піднесення авторитету православ'я, утвердження ідеалів милосердя і міжконфесійної злагоди", - повідомляє прес-служба Порошенка.

Нагадаємо, 15 грудня була створена Православна церква в Україні, яка об'єднала УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем обрано єпископа Епіфанія, який отримав титул митрополита Київського і всієї України. Колишній предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) отримав довічний титул почесного патріарха новоствореної об'єднаної церкви.

В інтерв'ю "Радіо Свобода" Філарет фактично визнав, що його змусили відмовитися від посади голови помісної Церкви. У той же час він сказав, що не тримався за неї.

"Мета моя - створити єдину в Україні православну церкву. Не себе звеличувати, а досягти мети, яку я поставив з самого початку. І заради цієї мети, тобто заради єдиної української православної церкви, я поступився цим. Якби я не поступився, ми не досягли б об'єднання і не отримали томос про автокефалію української церкви", - сказав Філарет.

90-річчя почесного патріарха створеної Православної церкви України Філарета, яке він відзначає 23 січня, в 2019 році в Україні відсвяткують на державному рівні.

Нагадаємо, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій (Архондоніс) підписав Томос для ПЦУ. 6 січня документ офіційно вручили митрополиту Київському і всієї України Епіфанію (Думенку).

7 грудня предстоятель ПЦУ провів божественну літургію в Соборі Святої Софії в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram