ГоловнаПолітика

Порошенко відмовив РФ у праві диктувати умови використання Азовського моря

"Мені ненависна думка, що Росія буде вирішувати за суверенну і незалежну Україну".

Порошенко відмовив РФ у праві диктувати умови використання Азовського моря
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко заявив, що Росія не має права вирішувати за Україну, як їй використовувати Азовське море і Керченську протоку.

В інтерв'ю CNN Turk Порошенко сказав, що Україна ніколи не визнає окупацію Азовського моря, яку Росія намагається зараз здійснити.

"Ми наполягаємо на міжнародному праві, ми будемо використовувати Керченську протоку та Азовське море", - цитує президента України його прес-служба.

Порошенко підкреслив, що Азовське море - зона економічної активності мультимільйонної агломерації на сході України. "Мені ненависна думка, що Росія буде вирішувати за суверенну і незалежну Україну, як нам використовувати Азовське море. Ми не дозволимо цього", - сказав президент.

Порошенко згадав у цьому контексті захоплення українських кораблів, які спробували пройти Керченською протокою.

"Регулярні російські війська під російським прапором напали на військове судно українського флоту, відкрили вогонь з 30 мм гармати, без будь-якої причини відкрили вогонь по моїх моряках, почавши штурмову операцію, провокуючи українців відкрити вогонь. Ми маємо відео, радіоперехоплення, супутникові знімки - ми маємо все. У нейтральних водах Чорного моря, недалеко від Туреччини, до речі", - сказав президент.

"І Росія говорить про провокації? Це відкриті міжнародні води, це внутрішні українські води. Є міжнародне право і двосторонній договір, де Керченська протока - це спільна протока, що відноситься і до України, і до Росії. І це був лише плановий перехід з Одеси в Маріуполь для ротації цих двох малих військових суден", - додав він.

Президент також звернув увагу на питання безпеки в Чорному морі. Він підкреслив, що це дуже важливе питання і для всіх держав Чорноморського регіону - України, Туреччини, Болгарії, Румунії, Грузії. "Тільки Росія намагається дестабілізувати ситуацію", - заявив Порошенко турецьким журналістам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram