ГоловнаПолітика

Предстоятель ПЦУ в різдвяному богослужінні згадав Кирила

Нова церква перейшла на диптих Константинопольського патріархату.

Предстоятель ПЦУ в різдвяному богослужінні згадав Кирила
Фото: EPA/UPG

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко) в різдвяному богослужінні згадав патріарха Московського Кирила (Гундяєва).

Як пояснив в ефірі "Прямого" керівник департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш, це є даниною традиції, а не молитвою за Кирила.

"Предстоятель церкви згадав предстоятелів усіх інших помісних православних церков, і зробив він це згідно з диптихом Константинопольського патріархату. Це не просто формальна річ, це визнання еклезіальної традиції, яка прийшла в Україну 988 року з Константинополя, яка буквально вчора була привезена з Томосом і в рамках якої є певний порядок поминання глав церков", - сказав Юраш.

Згідно з цим порядком, спочатку поминають усіх патріархів, потім - архієпископів і митрополитів.

"До речі, в цьому переліку ми почули ім'я патріарха Московського Кирила. Очевидно, що це не молитва за нього, а необхідний елемент церковної традиції", - пояснив Юраш.

Президент України Петро Порошенко раніше говорив, що українська церква, яка молиться за Кирила, не може називатися українською

Нагадаємо, що в Константинопольському диптиху Україна зайняла 15 місце. Російська православна церква має власний диптих, який трохи відрізняється за черговістю і складом від Константинопольського. У ньому немає місця для України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram