ГоловнаПолітика

Утручання Росії в українські вибори буде колосальним, - Аваков

Міністр МВС сподівається провести через Раду закон, що посилює відповідальність за втручання у виборчий процес. 

Утручання Росії в українські вибори буде колосальним, - Аваков
Арсен Аваков
Фото: mvs.gov.ua

Правоохоронні органи України очікують "колосального" втручання Росії в українські вибори 2019 року. Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"У нас із Росією фактично спільне інформаційне поле, і втручання буде колосальним, за моїми оцінками", - сказав міністр.

"Не думаю, що Росія буде фізично втручатися у вибори, але вони вже постараються виявити максимальну активність у пропаганді - і будуть дивитися, може, ми самі собі "шию звернемо". А ми, як доросле демократичне суспільство, повинні проявити мудрість і не дати їм цього задоволення, - сказав Аваков.

На думку глави МВС, церковна тема також може бути використана Росією для провокацій: "Як один з поганих варіантів, я допускаю провокації з боку Росії. Наприклад, хтось десь захопить якийсь храм, підпалить, не дай Боже, загинуть люди, і туди Путін, умовно кажучи, особисто на вертольоті прилетить і почне кричати, що гинуть люди, і духівництво, і русскій мір. Ми не повинні дати можливості це зробити".

Превенцією від подібних ситуацій, за словами міністра, буде жорстка реакція поліції на найменші порушення. Для цього Аваков ініціював законопроект, що посилює покарання за порушення у сфері виборчого законодавства. Глава МВС очікує, що документ підтримають у січні-лютому 2019 року. 

"Поліція не буде покривати жодних "каруселей", жодних схем, жодних "сіток", не братиме в цьому участі, і буде припиняти всі незаконні схеми", - запевнив глава МВС.

Аваков наголосив, що під час виборчого процесу "повна монополія на силу" буде належати виключно Нацполіції і Нацгвардії, а не цивільним групам, активістам або громадським організаціям на кшталт "національних дружин".

"Усе буде дуже жорстко припинятися, я заздалегідь попереджаю. Вони все це вже добре знають, але ще раз я це повторю публічно: навіть якщо ці "сітки" і "каруселі" якось пов'язано з кимось із представників влади, це нічого не змінить у нашій реакції на них", - сказав Аваков.

Нагадаємо, навесні 2019 року в Україні пройдуть президентські вибори, виборча кампанія почнеться вже 31 грудня 2018 року. На осінь 2019 року призначено чергові парламентські вибори.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram