ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон, що розширює зону контролю України в Чорному морі

Закон "Про прилеглу зону України" набуде чинності наступного дня після публікації.

Порошенко підписав закон, що розширює зону контролю України в Чорному морі
Фото: navy.mil.gov.ua

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про прилеглу зону України", який удвічі розширює зону українського контролю в Чорному морі. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Закон гармонізує морське законодавство України із законодавством інших причорноморських держав та інших держав-учасниць Конвенції ООН з морського права 1982 року. Він спрямований на запобігання контрабандним операціям і нелегальним суднозаходженням у закриті порти тимчасово окупованих територій України.

"Відповідно до закону, прилегла зона України - це зона відкритого моря, прилегла до територіального моря України і зовнішня межа якого є на відстані не більш як 24 морські милі, відраховані від вихідних ліній, від яких відміряється ширина територіального моря України", - сказано в повідомленні.

У своїй прилеглій зоні Україна здійснює контроль, необхідний з метою запобігання порушень митного, фіскального (податкового), імміграційного (міграційного), санітарного національного законодавства в межах території України, включаючи її внутрішні води, або територіальне море. 

Відповідно до закону, якщо судно порушило законодавство України та намагається сховатися, уповноважений орган має право переслідувати таке судно по гарячих слідах з метою його затримання і притягнення до відповідальності відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Право на переслідування припиняється, щойно переслідуване судно увійде в територіальне море держави під прапором якої плаває судно або будь-якої третьої країни.

Закон набуває чинності наступного дня після його опублікування.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила в цілому закон про прилеглу зону України (законопроект №8361) 6 грудня 2018 року. Цей документ є рамковим, і надалі необхідно розробити зміни до низки законодавчих актів, зокрема до Кримінального процесуального кодексу України.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram