ГоловнаПолітика

Україна і Молдова відкрили спільний пункт пропуску "Паланка-Маяки-Удобне"

"Одна перевірка паспортів замість двох, один спільний митний огляд, одна спільна база".

Президент Петро Порошенко і прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп у п'ятницю відкрили спільний українсько-молдовський контроль у пункті пропуску "Паланка-Маяки-Удобне".

Про це повідомила прес-служба президента.

Фото: Михайло Палінчак / president.gov.ua

За словами Порошенка, спільний контроль передбачає, що буде "одна перевірка паспортів замість двох, один спільний митний огляд, одна спільна база".

Президент нагадав, що наприкінці 2016 року він домовився з Філіпом у короткі терміни із залученням допомоги Євросоюзу побудувати і здати в експлуатацію спільний пункт пропуску. "Подивіться на назву цього пункту «Паланка-Маяки-Удобне» - він дійсно є зручним для людей", - пожартував Порошенко.

Павел Філіп, своєю чергою, подякував за допомогу партнерам з ЄС. "Цей проект є прикладом, як ефективно використовувати кошти Європейського Союзу. Нам вдалося тут побудувати сучасну європейську інфраструктуру, і цей пункт пропуску нас наближає до Європи". Він додав, що все це зроблено для полегшення перетину кордону громадянами двох держав. Прем'єр-міністр Молдови зазначив, що це вже шостий спільний пункт пропуску через українсько-молдовський кордон на його центральній ділянці", - заявив він.

Українсько-молдовський пункт пропуску для автомобільного сполучення "Паланка" визначено угодою між урядом України та урядом Республіки Молдова про пункти пропуску через українсько-молдовський кордон і спрощений пропуск громадян, які проживають у прикордонних районах, у березні 1997 року. Розташований за 60 км від Одеси на дорозі "Одеса - Рені".

Спорудження пункту пропуску для автомобільного сполучення було здійснено за рахунок коштів Європейського Союзу з бюджетом 5 млн доларів на території Республіки Молдова.

Пункт пропуску перебудовано за рік, його мета - запровадження спільного контролю. Проектна пропускна спроможність: за добу - 5-6 тис. осіб і до 2 тис. одиниць транспорту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram