ГоловнаПолітика

Німеччина і Франція виступлять посередниками між Росією та Україною

Наступного тижня запланована зустріч у Берліні в "нормандському форматі".

Німеччина і Франція виступлять посередниками між Росією та Україною
Фото: EPA

У Берліні 11 грудня відбудеться зустріч зовнішньополітичних радників глав ФРН, Франції, Росії та України в так званому "нормандському форматі". Німеччина і Франція хочуть виступити як посередники в конфлікті між Україною та Росією навколо доступу в Азовське море через Керченську протоку.

Про це повідомив німецький міністр закордонних справ Хайко Маас на полях конференції ОБСЄ в Мілані в четвер, 6 грудня, передає Німецька хвиля.

Раніше офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт повідомив, що про проведення зустрічі в такому форматі домовилися канцлер Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін під час саміту країн "Великої двадцятки" в Буенос-Айресі.

Проте прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков спростував цю заяву, наголосивши, що конфлікт Москви і Києва навколо Керченської протоки не може бути темою "нормандського формату". За його словами, в рамках переговорів між представниками Росії, України, Німеччини та Франції обговорюється врегулювання конфлікту на Донбасі. "Провокація української сторони в російських територіальних водах навряд чи належить до виміру мінських домовленостей", - продовжив він.

У спробі розрядити кризу в Керченській протоці Хайко Маас запропонував поширити мандат спостережної місії ОБСЄ на Азовське море. Ця тема увійде до порядку денного зустрічі в Берліні наступного тижня. Маас вже обговорив цю ідею з главами МЗС України і Росії Павлом Клімкіним і Сергієм Лавровим. Він повідомив, що Україна вважає цю пропозицію досить розумною, проте Росія налаштована вкрай скептично.

Конфлікт між Україною і Росією різко загострився 25 листопада після того, як російська берегова охорона затримала три українські кораблі, які намагалися пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram