ГоловнаПолітика

МЗС закликало країни-підписантів Будапештського меморандуму вплинути на Росію

24 роки тому Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки.

МЗС закликало країни-підписантів Будапештського меморандуму вплинути на Росію
МИД Украины обратился к странам-подписантам Будапештского меморандума
Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство закордонних справ України звернулося до країн-підписантів Будапештського меморандуму з вимогою провести термінові консультації для забезпечення повного дотримання зобов'язань і негайного припинення агресії Російської Федерації проти України.

Про це йдеться в офіційній заяві на сайті МЗС.

Відзначено, що 24 роки тому Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки, які були закріплені Великобританією, США та Росією в Будапештському меморандумі у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Зокрема, ці країни зобов'язалися утримуватися від погроз або застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності України.

"Держави-гаранти надали зобов'язання, що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України. Саме ці гарантії зробили можливим прийняття Верховною Радою Закону України про ратифікацію ДНЯЗ", - сказано в повідомленні.

Проте, підкреслює МЗС, 25 листопада РФ здійснила черговий акт збройної агресії проти України - захопила кораблі Військово-Морських сил України в Чорному морі та Керченській протоці.

"Цей зухвалий і підступний напад є продовженням збройної агресії проти України, розв'язаної Російською Федерацією 20 лютого 2014 року. Україна незмінно розглядає Будапештський меморандум як важливий міжнародний інструмент забезпечення безпеки України і вимагає від Росії повною мірою дотримуватися взятих зобов'язань. Агресія РФ і порушення умов відмови України від ядерної зброї підриває міжнародний режим нерозповсюдження і буде визначати майбутнє відносин з країнами, які можуть вибрати шлях розробки цього типу озброєння", - йдеться в заяві.

27 листопада 2018 року українське МЗС на підставі п. 6 Меморандуму звернулося до країн-підписантів Будапештського меморандуму з вимогою проведення консультацій з приводу російської агресії.

"Тільки дієві кроки стануть запорукою відновлення довіри до Будапештського меморандуму і заходів міжнародного співтовариства щодо зміцнення міжнародного режиму нерозповсюдження", - додали в МЗС.

Нагадаємо, сучасні кордони України були гарантовані з боку США, Великобританії і Росії згідно з Будапештським меморандумом, підписаним у 1994 році. У 2014 році Росія - одна з країн-підписантів - анексувала Крим, а потім ввела війська на територію Донбасу. При цьому РФ заявляла, що дотримується меморандуму тим, що не загрожує Україні застосуванням ядерної зброї.

Допомога США і Великобританії в захисті територіальної цілісності України виявилася обмеженою. Зокрема, Україна почала отримувати летальне озброєння тільки після окупації значної частини території.

Другий президент України Леонід Кучма раніше назвав Будапештський меморандум однією з основних помилок, допущених владою за часів незалежності.

На початку 2017 року посол України у Великій Британії Наталя Галібаренко говорила, що Лондон розглядає Будапештський меморандум як політичний, юридично не зобов'язуючий документ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram