ГоловнаПолітика

Кучма визнав Будапештський меморандум помилкою

"Ми виявилися не готовими до того, що у світовій політиці такого рівня обіцянки можуть бути порожніми".

Кучма визнав Будапештський меморандум помилкою
Фото: EPA/UPG

Другий президент України Леонід Кучма назвав Будапештський меморандум однією з основних помилок, допущених владою за часів незалежності.

Про це він сказав у інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Те, як ми відмовилися від ядерної зброї і підписали Будапештський меморандум без справжніх гарантій безпеки від усіх великих держав. Ми (і я, і попередня влада, яка розробляла цей документ) виявилися не готовими до того, що у світовій політиці такого рівня обіцянки можуть бути порожніми, що можливі такі лицемірство і цинізм", - заявив Кучма.

Також він назвав помилкою "те, як владою було втрачено енергетику нації після Помаранчевої революції", і що втікачу екс-президенту України Віктору Януковичу дозволили узурпувати владу в 2010 році.

Нагадаємо, нинішні кордони України були гарантовані з боку США, Великобританії і Росії відповідно до підписаного Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) 1994 року. У 2014 році Росія - одна з країн-підписантів меморандуму - анексувала Крим, а потім ввела війська на територію Донбасу. Росія заявляла, що дотримується Будапештського меморандуму тим, що не загрожує Україні застосуванням ядерної зброї.

При цьому допомога США і Великобританії в захисті територіальної цілісності України виявилася обмеженою. Зокрема, Україна почала отримувати летальну озброєння тільки після втрати значної частини своєї території.

Посол США Марі Йованович, однак, говорила, що Сполучені Штати і Велика Британія повністю дотримуються Будапештського меморандуму. "Просто нагадаю, що підписанти Будапештського меморандуму підтвердили свою готовність поважати територіальну цілісність України й не застосовувати силу або погрози застосування сили", - говорила вона.

Велика Британія також розглядає Будапештський меморандум як політичний, юридично не зобов'язальний документ.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram