ГоловнаПолітика

З'явилося відео допиту затриманих РФ українських моряків

Моряки читають заздалегідь підготовлений текст.

З'явилося відео допиту затриманих РФ українських моряків
Фото: inforesist.org

З'явилося відео допиту ФСБ трьох українських моряків із захоплених Росією кораблів ВМС України.

Відео допиту опублікував пропагандистський телеканал TVC.RU, повідомляє Inforesist.

Член екіпажу військового катера "Нікополь" Андрій Драч на відео заявив, що українські кораблі зайшли в "територіальні води Росії": "Я, Драч Андрій, член екіпажу судна "Нікополь" ВМС України. 23 числа отримав завдання прямувати за маршрутом "Одеса-Маріуполь" через Керченську протоку. На шляху прямування до Маріуполя ми зайшли в територіальні води РФ, де нас попереджала берегова охорона РФ, що ми порушуємо законодавство Росії. Неодноразово нам говорили, щоб ми покинули територіальні води РФ. Під час зупинки берегова охорона попередила нас, що потрібно покинути територіальні води РФ і вийти за 12-мильну зону і чекати на подальші рішення нашого проходження через Керченську протоку в Маріуполь".

Командир однієї з військових частин ВМС Володимир Лісовий на відео говорить про те, що "свідомо ігнорував" запити з боку РФ і усвідомлював, що "дії українських судів є провокацією". На відео видно, що Лісовий читає заздалегідь підготовлений текст.

"Я, Лісовий Володимир Володимирович, командир військової частини 1828. З 22 листопада 2018 року перебуваю у складі кораблів ВМС України. Здійснив перехід через Керченську протоку. Після перетину російського кордону візуально спостерігав кораблі прикордонної служби ФСБ Російської Федерації. Із запитів ... радіостанції ігнорував свідомо. Під час переходу на борту була стрілецька зброя, а також кулемети ДШК з боєкомплектами. Усвідомлював, що дії кораблів ВМС України в Керченській протоці мають провокаційний характер. Я виконував наказ і планував здійснити переправлення кораблів з порту Одеси в порт Маріуполя".

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити згідно з договором про спільне користування Азовським морем і протокою. Незважаючи на це близько 8 години ранку російські кораблі вчинили провокаційні дії проти українських кораблів, зокрема протаранивши буксир "Яни Капу".

Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично-транспортним судном закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися в Одесу, але російські військові почали переслідування і згодом пішли на атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" було підбито. Всі три кораблі з 23 моряками були захоплені росіянами.

Начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що моряки, які отримали поранення під час атаки Росії в Азовському морі, перебувають в лікарні в Керчі. Де перебувають інші захоплені Росією моряки українських кораблів, невідомо.

Через російську агресію Україна ввела воєнний стан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram