ГоловнаПолітика

Верховний Суд розгляне три позови УПЦ МП проти надання Томосу

Позови подали релігійні громади двох храмів УПЦ Московського Патріархату та єпископ Гедеон.

Верховний Суд розгляне три позови УПЦ МП проти надання Томосу
Фото: argumentua.com

Верховний Суд розгляне три позови до Верховної Ради про визнання протиправним та скасування постанови від 19 квітня про підтримку звернення Президента Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія I про надання Томосу (указу) про автокефалію УПЦ.

Про це повідомляє "Судова влада України".

Станом на 30 жовтня у провадженні суду є три таких позовних заяви від різних позивачів. Повідомляється, що дві з них будуть розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Провадження у цих справах відкриті 8 і 9 жовтня.

Ще одна справа призначена до розгляду в судовому засіданні з повідомленням сторін на 27 листопада 2018 року о 10:30.

Спрощеним провадженням буде розглядатися позовна заява "Релігійної громади УПЦ при храмі Святителя Миколая" бердянської єпархії міста Бердянська Запорізької області, заява "Городницького Свято-Георгіївського чоловічого ставропігійського монастиря", який розташований в Житомирській області. Позов єпископа Гедеона розглянуть 27 листопада.

Нагадаємо, 19 квітня Рада підтримала звернення Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії УПЦ.

11 жовтня Вселенський Константинопольський патріархат скасував видане у 1686 році в синодальному листі юридичне зобов'язання, яке надало Московському патріарху право призначати Київського митрополита. Президент Петро Порошенко вважає це рішення синоду Вселенського патріархату фактичним наданням автокефалії українській церкві.

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятелів УПЦ КП Філарета та УАПЦ Макарія, а також ухвалив рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, яке в Росії вважають передаванням канонічної території України.

Рішення Синоду відкривають дорогу для надання Томосу про автокефалію після об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ і УПЦ МП.


Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram