ГоловнаПолітика

Верховний Суд прийняв два позови про визнання незаконним звернення Верховної Ради до патріарха Варфоломія

Позови подали релігійні громади двох храмів УПЦ Московського патріархату.

Верховний Суд прийняв два позови про визнання незаконним звернення Верховної Ради до патріарха Варфоломія
Фото: Zik

Два храми Української православної церкви Московського патріархату просять Верховний Суд визнати незаконним рішення Верховної Ради, яким вона підтримала звернення Президента Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія I з проханням надати томос про автокефалію Православній церкві в Україні.

Про це йдеться в матеріалах суду.

5 жовтня в Касаційний адміністративний суд надійшла скарга від релігійної громади при храмі Святителя Миколая Бердянського єпархії міста Бердянська Запорізької області. Позивач просить суд визнати незаконним і скасувати постанову парламенту про підтримку надання томосу Вселенського патріархату про автокефалію УПЦ.

Верховний Суд відкрив провадження і ухвалив розглянути справу в спрощеному порядку, тобто без виклику сторін і протягом 60 днів, тобто до 9 грудня.

Аналогічне рішення 9 жовтня суд виніс за позовом Городницького Свято-Георгіївського чоловічого ставропігійного монастиря Житомирської єпархії УПЦ (МП).

Верховний Суд також постановив витребувати з парламенту оскаржувану постанову.

Нагадаємо, 19 квітня Рада підтримала звернення Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії УПЦ.

11 жовтня Вселенський Константинопольський патріархат скасував видане в 1686 році в синодальному листі юридичне зобов'язання, яке надало Московському патріарху право призначати Київського митрополита. Президент Петро Порошенко вважає це рішення синоду Вселенського патріархату фактичним наданням автокефалії українській церкві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram