ГоловнаПолітика

Для переходу в помісну церкву необхідна буде згода двох третин парафії

Вона буде названа УПЦ з другою назвою "Київський патріархат".

Для переходу в помісну церкву необхідна буде згода двох третин парафії
Фото: www.president.gov.ua

Для переходу в об'єднану помісну православну церкву необхідна буде згода двох третин парафії.

Про це на прес-конференції в п'ятницю розповів предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, який претендує на верховенство в новій церкві.

"Механізм - збори всієї парафії. Якщо дві третини парафії проголосує за те, щоб залишитися в Російській церкві [УПЦ Московського патріархату], отже, така парафія належатиме Російській церкві. Якщо ж дві третини парафіян проголосують за українську церкву, то храм разом із парафіянами перейде в Українську православну церкву", - сказав він, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю в Києві.

За його словами, об'єднана церква буде названа "Українською православною церквою", як зараз називається Московський патріархат. "Назва буде "Українська православна церква" - офіційна. Друга назва - Київський патріархат", - сказав Філарет.

При цьому він додав: якщо в Української автокефальної православної церкви є питання до другої назви, взаєморозуміння буде знайдено.

Речник УПЦ КП, архієпископ Євстратій, своєю чергою, нагадав про існування законопроекту, яким пропонують зобов'язати релігійні організації, центр яких розташований на території країни-агресора, відображати це в офіційній назві.

"Повинні віруючі люди знати правду, до якої церкви вони повинні належати - Української чи Російської? Мають право знати правду. Тому ми просимо Верховну Раду прийняти такий закон, щоб церква в Україні, яка називається "Українська православна церква", носила свою правдиву назву - Російська православна церква в Україні. Але права цієї церкви будуть ті ж, що й у всіх релігійних організацій", - заявив архієпископ.

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятелів УПЦ КП Філарета і УАПЦ Макарія, а також прийняв рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, який у Росії вважають передачею канонічної території України.

Рішення Синоду відкривають дорогу для надання Томосу про автокефалію після об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram