ГоловнаПолітика

Німеччина і Франція звинуватили Росію у зникненні безпілотника ОБСЄ

"Відповідальність за підпал і знищення апарату несуть Російська Федерація і сепаратисти, яких вона підтримує".

Німеччина і Франція звинуватили Росію у зникненні безпілотника ОБСЄ

Німеччина і Франція як учасники "нормандського формату" рішуче засудили знищення безпілотника Спеціальної спостережної місії ОБСЄ на сході України 27 жовтня і звинуватили в цьому Росію.

Про це йдеться у спільній заяві двох країн в Постійній раді ОБСЄ від 1 листопада, повідомляє Укрінформ.

"Інформація, зібрана зі свідчень місії, вказує на те, що відповідальність за підпал і знищення апарату несуть Російська Федерація і підтримувані нею сепаратисти", - йдеться в документі.

Наголошується, що особи, відповідальні за такі напади на персонал та обладнання СММ, мають бути притягнуті до відповідальності.

Протягом останніх декількох тижнів безпілотний апарат СММ часто фіксував, як конвої з Росії перетинали кордон і йшли на територію України, відзначили представники ФРН і Франції. Зокрема, перед тим, як було втрачено зв'язок, дрон помітив системи ППО.

Інцидент зі знищенням безпілотника є серйозним порушенням мандата СММ, схваленого усіма державами-членами ОБСЄ. "Він є неприйнятно низькою точкою у низці випадків перешкоджання, залякувань і обмежень у роботі спостерігачів СММ, які виконують роль очей і вух міжнародного співтовариства", - йдеться у заяві.

У ній підкреслюється, що Росія як підписант Мінських угод і член "нормандського формату" "несе особливу відповідальність, щоб забезпечити вільний, безпечний і безперешкодний доступ спостерігачів ОБСЄ і їх обладнання".

У документі наголошується, що безпека спостерігачів СММ і їх обладнання має для країн-членів Організації величезне значення. Берлін і Париж нагадують сторонам, що підписанти Мінських угод взяли на себе зобов'язання забезпечити ефективний моніторинг спостерігачами СММ припинення вогню та відведення важких озброєнь у районі конфлікту.

Як повідомляли, 26 жовтня 2018 року о 22:03 безпілотник СММ ОБСЄ запустили з майданчика у Степанівці (Донецька обл.) на підконтрольній Україні території. О 01:48 дрон виявив ЗРК 9К33 "Оса" збройних формувань РФ на схід від окупованого Нижньокринська. О 1:53 команда СММ втратила зв'язок з безпілотником.

Нагадаємо, раніше на окупованій території України в Донецькій області місія ОБСЄ виявила машини військового зразка у російському "гумконвої".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram