ГоловнаПолітика

Сенат США визнав Голодомор геноцидом українського народу

США закликають поширювати інформацію про геноцид, щоб світ більше дізнався про штучну природу цієї трагедії.

Сенат США визнав Голодомор геноцидом українського народу
Фото: Макс Требухов

Сенат США прийняв резолюцію, яка визнає Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Про це повідомляє Посольство України у США у Фейсбуці.

"Сенат США одностайним рішенням прийняв двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конгресу США, де Голодомор 1932-1933 рр. визнано геноцидом українського народу. У резолютивну частину документа включено визнання Сенатом висновків Урядової комісії США з Голодомору в Україні (від 22 квітня 1988 р.) про те, що "Сталін і його оточення вчинили в 1932-1933 рр. геноцид проти українців", - йдеться в повідомленні.

Резолюція також засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення і свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу.

"США висловлюють глибокі співчуття жертвам, які пережили Голодомор, і їх сім'ям, а також закликають поширювати інформацію для підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії", - наголошено в повідомленні посольства.

Нагадаємо, раніше проект цієї резолюції також затвердив Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США.

На сьогодні Голодомор визнано геноцидом уже у 12 штатах Америки (Огайо, Міссурі, Вашингтон, Вісконсин, Іллінойс, Массачусетс, Мічиган, Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Орегоні, Пенсильванія, Канзас). Крім того, в червні губернатор штату Іллінойс проголосив 2018-й роком пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

Рішення про визнання Голодомору геноцидом українського народу прийняли парламенти низки країн, зокрема: Канади, Австралії, Грузії, Польщі, Португалії, Угорщини, Латвії, Литви, Естонії, Еквадору, Колумбії, Мексики, Парагваю, Перу і Чилі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram