ГоловнаПолітика

Кабмін має намір ввести санкції проти 19 юросіб за будівництво Керченського моста

Раніше ЄС ввів санкції проти шести російських компаній через Керченський міст.

Кабмін має намір ввести санкції проти 19 юросіб за будівництво Керченського моста
Фото: telegraf.com.ua

Уряд внесе на розгляд РНБО перелік юридичних осіб, щодо яких повинні бути введені санкції за незаконне будівництво Керченського моста.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і ВПЛ.

"Таке рішення було прийнято сьогодні під час засідання Кабінету Міністрів України. Так, урядом було схвалено проект розпорядження про застосування санкцій щодо причетних до будівництва Керченського мосту", - йдеться в повідомленні.

У документі пропонується ввести санкції проти 19 юридичних осіб (приватних компаній і компаній в Федеральній власності РФ, федеральних установ РФ), які є керівниками/засновниками юридичних осіб, залучених до процесу незаконного будівництва Керченського мосту.

"Зокрема, в санкційні списки потрапили такі компанії, як ТОВ "Стройгазмонтаж" (виконавець з проектування та будівництва), його дочірня компанія ТОВ "СГМ-Міст" (м.Москва), головний проектувальник проекту АТ "Інститут Гіпростроймост - Санкт-Петербург" (м.Санкт-Петербург), субпідрядники ПАТ "Мостотрест" (м.Москва), ТОВ "Портгідробут" (м Новоросійськ), і т.п.", - наголошується в повідомленні.

У міністерстві переконані, що введення санкцій до всіх причетних юридичних осіб (приватних компаній і компаній у федеральній власності РФ, федеральних установ РФ), які брали участь у незаконному будівництві Керченського моста, "унеможливить економічні відносини з Україною, дозволить обмежити або припинити економічні відносини зі країнами Європейського Союзу та Сполученими Штатами Америки".

"Більшість з переліку юридичних осіб так чи інакше залучені до здійснення Російською Федерацією великих інфраструктурних проектів, спрямованих на незаконне включення інфраструктури тимчасово окупованого Кримського півострова до складу Російської Федерації. У тому числі на забезпечення транспортної доступності Кримського півострова з території Російської Федерації", - додали в Міністерстві.

Нагадаємо, в кінці липня Європейський Союз ввів санкції стосовно шести російських компаній, в тому числі проти двох компаній бізнесмена Аркадія Ротенберга, наближеного до президента РФ Володимира Путіна, через будівництво Керченського моста з РФ в окупований Крим.

Вони введені проти компаній: "Інститут Гіпростроймост" за розробку проекту моста, "Стройгазмонтаж" - за державний контракт на будівництво моста, "Стройгазмонтаж-Мост" - за управління проектом будівництва, "Мостотрест" - за держконтракт на технічне обслуговування моста (останні три належать олігарху Аркадію Ротенбергу, проти якого введені санкції ЄС і Великобританії) і "ВАД"- основного підрядника на будівництво автотраси "Таврида" в Криму, дороги через Керченський міст і під'їзних шляхів до неї.

Також санкції введені проти суднобудівного заводу "Залив" (Керч) за участь в будівництві нової залізниці до Керченського моста, що з'єднує Росію з Кримським півостровом.

Нагадаємо, мостовий перехід через Керченську протоку складається з паралельних автомобільної та залізничної секцій. Автомобільна дорога налічує 4 смуги руху. Пропускна здатність траси - до 40 тис. автомобілів на добу. Рух  автомобільною частиною моста відкрили 15 травня 2018 року.

Залізниця включатиме два шляхи другої категорії залізничних ліній. Розрахункова швидкість руху пасажирських поїздів з мостом - 120 км/год., вантажних - 80 км/год.

Міст починається на Таманському півострові, проходить наявноою 5-кілометровою дамбою, виходить на острів Тузла, перетинає Керченську протоку, огинаючи мис Ак-Бурун з півночі. Довжина переходу становить 19 км. Довжина аркових прольотів моста становитиме 227 м, висота судноплавної арки - 35 м.

Україна вважає Керченський міст загрозою для національної безпеки і планує включити відомості про незаконне будівництво цього об'єкта в позов проти Росії про порушення конвенції за Морським правом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram