ГоловнаПолітика

Кримський татарин, депортований із Криму до Узбекистану, просить повернути його до України

Окупаційна влада вислали Недіма Халілова до місця депортації його батьків.

Кримський татарин, депортований із Криму до Узбекистану, просить повернути його до України
Фото: crimeahrg.org

Депортований із Криму в Узбекистан активіст Недім Халілов просить повернути його до України. Як повідомляє Кримська правозахисна група, кримський татарин звернувся до посла України в Узбекистані.

Активіст пояснив, що самостійно покинути Узбекистан він не може, оскільки не має відповідних документів, а отримувати узбецький паспорт кримський татарин відмовляється.

"З огляду на те, що мій переїзд до Криму (Україна) відбувся 2002 року, тобто на момент дії Угоди країн СНД "З питань відновлення прав депортованих осіб, національних меншин і народів", також враховуючи вплив фактів непереборної сили (приєднання Криму до Росії, без згоди України, кримських татар, і людей доброї волі), моє примусове переміщення російською владою в місця депортації моїх батьків, прошу вирішити питання мого повернення в Україну", - сказано в документі, що є в розпорядженні правозахисників.

Халілов спробував у судовому порядку домогтися встановлення йому статусу "особи без громадянства", оскільки право на узбецьке громадянство він утратив 2012 року, але Мірзо-Улугбецький міжрайонний суд у цивільних справах у Ташкенті 8 серпня 2018 року відмовив йому в установленні цього факту.

Нагадаємо, що 15 травня кримськотатарського активіста Недіма Халілова окупанти посадили до літака і відрядили в Узбекистан. Мешкаючи в Криму, Халілов не оформляв ані український, ані російський паспорт. Єдиний документ, котрим він володіє, - паспорт СРСР, у якому зазначено, що він народився в Узбецькій РСР. Халілов намагався оскаржити рішення про депортацію, але 8 листопада 2016 року "Верховний суд" Криму залишив це рішення чинним.

З 8 листопада 2016 року кримчанин перебував у спецустановах Краснодарського краю і Ставрополя. Багаторазові звернення служб виконання покарання Краснодара і Ставрополя до консульських відділів Узбекистану не дали підтвердження узбецького громадянства Недіма Халілова. Проте 15 травня 2018 року Халілову вручили "сертифікат на право повернення на батьківщину" і відрядили літаком з Краснодара в Ташкент, де він вимушено проживає тепер. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram