ГоловнаПолітика

МЗС підготувало пакет документів для денонсації дружби з Росією

Документи готові і скоро будуть формально зареєстровані в парламенті.

МЗС підготувало пакет документів для денонсації дружби з Росією
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Міністерство закордонних справ України підготувало пакет документів для денонсації Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ, укладеного 1997 року. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ці документи вже підготовлено, весь пакет. Ми його обробили. Найближчим часом внесемо його формально", - сказав глава МЗС.

Міністр зазначив, що Росія порушила "практично всі положення цього Договору, включаючи преамбулу". "У наступні дні ви вже почуєте: ми його безпосередньо внесемо на розгляд", - зазначив міністр.

Клімкін додав, що термін дії Договору завершується і "не може бути й мови про те, щоб він продовжувався".

Нагадаємо, 28 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що очікує від Міністерства закордонних справ пакет документів для початку процедури припинення дії Договору про дружбу.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією був підписаний 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з наступною автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Термін відліку першого десятирічного періоду починався з дати набрання договором чинності (з 1 квітня 1999 року) і закінчувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання про припинення дії договору до 1 жовтня 2008 року, тому його дія автоматично продовжилася на наступний десятирічний період.

Згідно з Угодою про дружбу, співробітництво і партнерство між РФ і Україною, закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності нинішніх кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram