ГоловнаПолітика

СБУ затримала групу людей, які готували майданчики для впливу на українські вибори

Адміністратори сторінок у соцмережах мали створити спільноти для поширення фейковий новин.

СБУ затримала групу людей, які готували майданчики для впливу на українські вибори
Фото: kurnyavko/Depositphotos

У Дніпропетровській області СБУ затримала групу людей, які готували онлайн-майданчики для втручання в українські вибори 2019 року. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Оперативники СБ України встановили, що російські спецслужби залучили до "співпраці" жителів Дніпра, Кривого Рогу та Нікополя, які є адміністраторами груп у соціальних мережах. Спецслужби РФ поставили завдання підготувати "плацдарм" для проведення заздалегідь запланованих заходів впливу на перебіг майбутніх виборів Президента України шляхом маніпулювання громадською думкою.

Серед завдань, поставлених перед агітаторами, був пошук блогерів і активних авторів груп соціальних мереж, які за грошову винагороду мали публікувати надіслані з Росії політичні новини. Користувачі також повинні залучити підставних осіб для реєстрації сайтів в українському сегменті доменних імен, замовити послуги просування інтернет-ресурсів і контенту в ІТ-компаніях, розташованих у південно-східних регіонах України. За задумом спецслужб Росії, такі дії мали приховати їхню причетність до поширення фейкових новин і популяризації окремих проросійських учасників виборчого процесу.

Російські куратори також планували заходи для загострення суспільно-політичної ситуації напередодні і під час проведення виборів Президента України. Для цього виконавці мали публікувати і розкручувати новини для дискредитації органів державної влади і місцевого самоврядування та створити в соціальних мережах групи нібито патріотичного спрямування. На цих ресурсах була запланована публікація деструктивних матеріалів, у тому числі із закликами до насильницької зміни конституційного ладу України і порушення її територіальної цілісності.

Слідчі СБУ порушили кримінальне провадження про скоєння злочинів проти засад національної безпеки України, проводяться слідчі (розшукові) дії зі збору доказів, необхідних для притягнення винуватих до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, минулого тижня радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон під час візиту в Україну повідомив, що США готові допомагати Україні протидіяти російському втручанню у вибори Президента і Верховної Ради наступного року.

На попередніх виборах Президента в травні 2014 року інформаційні ресурси ЦВК зазнали хакерської атаки. Служба безпеки України заявила, що вони намагалися ввести комп'ютерний вірус, який 25 травня, у день виборів, мав знищити всю базу даних на сервері ЦВК.

У червні 2018 року голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський поскаржився, що ЦВК потрібне сучасне обладнання, щоб захистити вибори від хакерів, але поки що він не зміг переконати в цьому ні уряд, ні Верховну Раду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram