ГоловнаПолітика

Україна 7 вересня відкриє консульство в канадському Едмонтоні

"Захід Канади - це, можна сказати, український край".

Україна 7 вересня відкриє консульство в канадському Едмонтоні
Фото: Kurt Bauschardt / wikipedia.org

Україна 7 вересня відкриє генконсульство в Едмонтоні, повідомив посол України в Канаді Андрій Шевченко "Інтерфаксу-Україна".

Домовленості про відкриття нового консульства досягнуто ще торік на зустрічі президента України Петра Порошенка і прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо. Практична реалізація домовленості зайняла майже цілий рік.

Шевченко зазначив, що завдяки новому консульству буде забезпечено присутність України в західній частині Канади.

"Захід Канади - це, можна сказати, український край: 15% українців налічують у Манітобі, 14% - у Саскачевані, 13% - в Альберті. Ми говоримо про сотні тисяч канадців українського походження, тому дуже важливо, щоб вони бачили українську присутність... Якщо ви живете у Ванкувері чи Калгарі, то щоб дістатися до нашого консульства в Торонто, будуть потрібні сотні, а то й тисячі доларів, а також кілька днів часу", - пояснив дипломат.

Едмонтон є одним з двох найбільших центрів української громади в Канаді, разом з районом Великого Торонто. За даними останнього перепису, 144 620 (13,97%) жителів міста - українського походження. Тричі мером міста (1951-1959; 1963-1965; 1974-1975) був українець Вільям Гавриляк.

Біля входу в мерію міста Едмонтон у 1983 році встановлено перший у світі пам'ятник жертвам Голодомору "Розірване коло життя".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram