ГоловнаПолітика

Суд Лондона назвав дату фінального рішення щодо "кредиту Януковича"

Рішення було призупинено до розгляду апеляції.

Суд Лондона назвав дату фінального рішення щодо "кредиту Януковича"
Фото: EPA/UPG

Апеляційний суд Англії та Уельсу 14 вересня винесе вирок щодо апеляції України на рішення про борг України перед РФ на $3 млрд. Це випливає з графіка слухань на сайті суду.

Виконання рішення, яке Високий суд Лондона ухвалив 29 березня 2017 року, було призупинено до розгляду апеляції.

Нагадаємо, Україна в грудні 2015 року допустила дефолт з євробондів на $3 млрд, викуплених Росією в грудні 2013 року. Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних з комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг мав бути погашений до 1 січня 2016 року. Однак в грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості і до 1 січня 2016 року не здійснила платіж на загальну суму $3,075 млрд у рахунок погашення та обслуговування належних Росії єврооблігацій.

17 лютого 2016 року Мінфін РФ подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості із єврооблігацій. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись з наявністю у неї зобов'язань із єврооблігацій. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійсненою при незвичайних умовах.

У той же час в рішенні суду зазначалося, що деякі визначення, що містяться в ньому, потребують уточнення, і є багато важливих питань, з якими суд повинен розібратися.

Тож 26 травня 2017 року Високий суд Лондона задовольнив клопотання України про призупинення виконання рішення від 29 березня 2017 року до завершення розгляду апеляційної скарги України в Апеляційному суді (Court of Appeal).

Рішення Апеляційного суду Лондона в подальшому ще може бути оскаржене у Верховному Суді (Supreme Court).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram