ГоловнаСвіт

США подали позов проти Росії до СОТ через мита

У РФ є 60 днів для врегулювання спору.

США подали позов проти Росії до СОТ через мита
Фото: ictsd.org

США направили у Світову організацію торгівлі запит на проведення консультацій з Росією з приводу мита на імпорт американських товарів.

Про це повідомляється на сайті СОТ.

Це перший крок в процедурі подання позову в рамках організації. Тепер у Росії є 60 днів для врегулювання спору, після чого Вашингтон може вимагати від СОТ сформувати групу для винесення рішення.

На думку США, Росія порушила два правила СОТ: по-перше, її мита застосовуються лише до товарів з США і не поширюються на інші країни, а по-друге, російські ставки вищі максимально допустимих в СОТ.

Нагадаємо, в березні президент США Дональд Трамп оголосив про рішення ввести експортні мита на постачання алюмінію і сталі. Виняток було зроблено для Канади, Мексики та ЄС, щоб провести переговори. Але закінчити їх у встановлений термін - до 1 червня - не вдалося. У підсумку міністр торгівлі США Уілбур Росс оголосив, що з 1 червня нові мита поширюються на всі країни.

22 травня Росія заявила СОТ, що збиток Росії від торгових обмежень оцінюється в 537,6 млн доларів. За правилами СОТ, саме в межах цієї суми РФ і може ввести відповідні заходи. Іншу частину компенсаційних заходів Росія зможе ввести або після закінчення трьох років з початку дії додаткових зборів у США, або після рішення СОТ про невідповідність американських заходів правилам організації.

У червні російська влада вирішила ввести додаткові мита на товари з США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram