ГоловнаСвіт

Понад 80% європейців висловилися за скасування переведення годинників, - опитування

Більшість тих, хто проголосував, воліли б залишити літній час.

Понад 80% європейців висловилися за скасування переведення годинників, - опитування
Фото: obozrevatel.com

Понад 80 відсотків учасників опитування, проведеного Єврокомісією, проголосували за скасування переходу на зимовий і літній час.

Про це повідомили агентство dpa і німецька газета Westfalenpost із посиланням на інформовані джерела, передає Deutsche Welle.

Зазначається, що більшість опитаних хотіли б залишити літній час. Усього в опитуванні брали участь 4,6 мільйона осіб, з них 3 мільйони - жителі Німеччини.

Виконуючи відповідну директиву Європарламенту, Європейська комісія 5 липня запустила сайт, на якому жителі країн ЄС могли висловити думку щодо переходу на зимовий і літній час. Результати опитування будуть ураховані під час перегляду директиви про переведення стрілок годинника.

Опитування не було референдумом, а мало консультаційний характер. Проте очікується, що глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер 12 вересня оголосить про старт законодавчої ініціативи щодо скасування переходу на зимовий і літній час.

У лютому Європейський парламент звернувся до Єврокомісії з проханням дати "обгрунтовану оцінку" директиві, що стосується переходу на літній час. Документ, підготовлений з ініціативи чеського парламентарія Павла Свободи, підтримали 384 депутати, 154 були проти. За словами Свободи, випущена 1981 року директива Європейської спільноти, а також директива ЄС від 2001 року не мали очікуваного ефекту.

Нагадаємо, у Німеччині стали переводити стрілки годинника 1980 року з метою заощадження енергії, у ряді інших європейських країн перехід на літній час був запроваджений значно раніше.

У січні Фінляндія заявила про намір домагатися скасування літнього часу в ЄС  після того, як понад 70 тис. фінів  2017 року підписали відповідну петицію. Також це питання пропонувала обговорити Естонія.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram