ГоловнаСуспільствоЖиття

Турчинов: Керченський міст став серйозною загрозою для безпеки України

"Завдяки мосту можна оперативно перекидати сили Сухопутних військ РФ у Крим".

Турчинов: Керченський міст став серйозною загрозою для безпеки України
Фото: facebook/rnbo

Зведення Росією моста через Керченську протоку в окупований нею Крим створило низку серйозних загроз і методів тиску на Україну, ключовою з яких є загроза безпеці.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Завдяки мосту тепер можна оперативно перекидати значні сили Сухопутних військ РФ у Крим з подальшим проведенням наступальних операцій на півдні України", - сказав він.

Секретар РНБО також зазначив, що окупований Крим "і так максимально мілітаризований Росією".

"Там створено потужний 22-й армійський корпус, нарощуються сили Чорноморського флоту РФ. Ракетні комплекси, розміщені в Криму, можуть завдавати удару по наших позиціях у глибокому тилу. Зенітні комплекси С-400 можуть уразити будь-яку повітряну ціль у центральній частині України. Все це становить для нас серйозну загрозу", - підкреслив Турчинов.

У контексті створюваних Росією загроз для безпеки він відзначив формування нею в останні місяці в Азовському морі флотилії, для чого були посилені додатковими кораблями прикордонні війська ФСБ, а також перекинуті кораблі військового флоту з Каспійського моря. За словами Турчинова, нарощування десантних можливостей дозволить Росії здійснювати перекидання на українське узбережжя сили і засоби армій Південного військового округу, які зараз загрожують Україні зі сходу.

"У результаті маємо потужну військову інфраструктуру вздовж всього українсько-російського кордону. І крім загрози зі сходу, маємо значне нарощування загрози з південного напрямку, при цьому з півночі над нами нависають дві армії Західного військового округу - 20-та і 1-ша танкова, які також можуть бути задіяні будь-якої миті", - зазначив Турчинов.

Він також підкреслив, що, побудувавши Керченський міст, Росія отримала можливість здійснювати незаконний контроль над суднами, які перетинають Керченську протоку, і блокувати будь-коли українські порти в Азовському морі.

На думку Турчинова, теоретично влада України має можливість перенаправити транспортні потоки з портів на узбережжі Азовського моря в інші, але це ускладнить логістику - і тоді продукція тих самих маріупольських металургійних заводів подорожчає, знизиться її конкурентоспроможність.

"Складність ще й у тому, що відразу після конфлікту навколо острова Тузла (кінець 2003 року, - ред.) Україна під тиском Росії підписала угоду, згідно з якою Азовське море визначено як внутрішнє море двох держав. І цей статус не дозволяє чітко фіксувати лінію морського кордону і дає можливість для інтенсифікації провокацій з боку РФ", - додав секретар РНБО.

Нагадаємо, про необхідність побудувати перехід через Керченську протоку Путін заявив відразу після анексії Криму - в березні 2014 року. 15 травня президент РФ відвідав анексований Крим, щоб відкрити міст.

Президент України Петро Порошенко, зі свою боку, зазначив, що міст ще знадобиться російській владі, коли вона покидатиме територію українського Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram