ГоловнаПолітика

Кабмін відклав рішення про ціну на газ для населення ще на місяць

Уряд продовжить відтягувати підвищення газових тарифів.

Кабмін відклав рішення про ціну на газ для населення ще на місяць
Фото: Владислав Мусиенко

Кабінет Міністрів продовжив до вересня 2018 року дію постанови №187 про покладання спеціальних зобов'язань на Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" й обласні газопостачальні компанії постачати населенню і підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) природний газ без зміни поточних цін.

Відповідне рішення з доопрацюванням було прийнято на засіданні уряду в четвер.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що переговори з Міжнародним валютним фондом про приведення ціни на природний газ до рівня імпортного паритету ще тривають. Тому, з огляду на закінчення терміну дії положення про покладання спеціальних зобов'язань, виникає необхідність у його продовженні.

Таким чином, ціна газу для поставок населенню і ТКЕ до 1 вересня залишиться на колишньому рівні - 4 942 гривні за тис. куб. м, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів - 6 958 гривень за тис. куб. м.

Нагадаємо, з липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30 до 60%, в зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як Кабмін вважає таке різке підвищення невиправданим.

Уряд мав підвищити ціну на газ для населення ще навесні, але не зробив цього. Відповідно до низки рішень, прийнятих урядом, дія спеціальних зобов'язань "Нафтогазу України" й обласних газопостачальних компаній постачати населенню і підприємствам теплокомуненерго природний газ без зміни поточних цін діятиме щонайменше до 1 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram