ГоловнаПолітика

Політдиректори МЗС країн "нормандської четвірки" обговорили розміщення миротворців ООН на Донбасі

Зустріч відбулася в Берліні.

Політдиректори МЗС країн "нормандської четвірки" обговорили розміщення миротворців ООН на Донбасі
Фото: EPA

"Нормандська четвірка" (Україна, Франція, Німеччина, Росія) 26 липня в Берліні провела зустріч на рівні політдиректорів МЗС.

Під час зустрічі сторони обговорили базові принципи миротворчої місії Організації Об'єднаних Націй на Донбасі, інформує прес-служба МЗС України.

"Відбулася предметна дискусія з модальності майбутньої миротворчої операції щодо мандату ООН, яка повинна сприяти виконанню Мінських домовленостей і відновленню суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що "незважаючи на наявність істотних розбіжностей з російською стороною, представники України, Німеччини, Франції та Росії домовилися продовжити роботу над визначенням базових принципів миротворчої операції в зоні конфлікту".

У МЗС наголосили, що для України принципово, щоб мандат миротворчої місії поширювався на всю тимчасово окуповану територію, включаючи українсько-російський кордон, і передбачав виведення іноземних збройних формувань, військової техніки та найманців. Попередні переговори "четвірки" також проходили в Берліні, але на більш високому рівні міністрів закордонних справ. Голова МЗС Німеччини Хайко Маас після зустрічі заявив, що сторонам вдалося домовитися щодо низки питань, але не з миротворчої місії.

Після цих переговорів стало відомо, що президент Росії Володимир Путін пропонував президенту США Дональду Трампу організувати на Донбасі референдум з приводу автономії регіону в складі України.

В Україні і США цю пропозицію відкинули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram