ГоловнаПолітика

Гройсман запропонував МВФ новий варіант компромісу щодо ціни на газ, - ЗМІ

З липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ.

Гройсман запропонував МВФ новий варіант компромісу щодо ціни на газ, - ЗМІ
Фото: Влад Мусиенко

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував Міжнародному валютному фонду черговий варіант досягнення компромісу в переговорах про ціни на газ. Він передбачає пакет кроків, серед яких монетизація субсидій, лібералізація ринку газу і знижка від єдиної ціни на газ для звичайних споживачів.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на джерело, близьке до українського уряду.

"В уряді зараз чекають реакції МВФ на цей варіант. На думку експертів, якщо в результаті вдасться досягти компромісу, то це буде перемога завдяки жорсткій принциповій переговорній позиції прем'єра і гнучкості в пошуку варіантів її реалізації", - сказав співрозмовник агентства.

Він нагадав, що з липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30 до 60%, в зв'язку з ростом цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

Джерело відзначило, що за цей час українська сторона запропонувала МВФ вже не менше восьми варіантів зміни формули ціни на газ, в основі яких дотримання свого часу узгоджених з Фондом принципів: сприяння розвитку вільного ринку газу та запобігання відновленню корупційних схем на різниці цін на газ, що процвітали до 2016 року.

"Однак МВФ не погоджується ні на один з цих варіантів і продовжує виставляти Україні ультиматум: або підняття ціни на газ, або відмова від надання чергового траншу, який потрібен, в першу чергу, для забезпечення своєчасного погашення зовнішніх боргів. Але в той же час відмова ж від обслуговування зовнішнього боргу загрожує для України підривом міжнародної репутації і відчутною економічною кризою", - констатував співрозмовник агентства.

Нагадаємо, Кабмін повинен був підвищити ціну на газ для населення ще навесні, але не став робити це ні 1 квітня, ні - після відстрочки - 1 червня. Згідно з рішенням, що прийняв уряд, чинність спеціальних зобов'язань "Нафтогазу України" і обласних газопостачальних компаній постачати населенню і підприємствам теплокомуненерго природний газ без зміни поточних цін буде діяти до 1 серпня.

За даними відправленого у відставку голови НКРЕКУ Дмитра Вовка, зараз мова йде про підвищення тарифів на 65-70%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram