ГоловнаПолітика

У Раді заговорили про бойкот NewsOne через слова Мураєва про Сенцова

Власник каналу назвав українського політв'язня терористом.

У Раді заговорили про бойкот NewsOne через слова Мураєва про Сенцова
Фото: Анна Стешенко

Частина депутатського корпусу оголосила бойкот телеканалу NewsOne через висловлювання його власника Євгена Мураєва про українського режисера Олега Сенцова. Напередодні той назвав Сенцова терористом.

Як розповів у коментарі LB.ua нардеп із фракції "Народний Фронт" Юрій Береза, він і багато колег вирішили оголосити бойкот телеканалу Мураєва. "Я туди не ходжу вже два роки. І ходити не збираюся ніколи! Упевнений, що після таких випадів Мураєва туди не ступить ногою жоден патріот і нормальний депутат", - сказав він.

Депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв також підтвердив, що "вирішив віднині не тільки не ходити на ефіри цього каналу, а й не давати інтерв'ю в кулуарах журналістам NewsOne".

Перший віце-спікер Ірина Геращенко у фейсбуці заявила, що відмовляється від запрошень каналу або включень у новинні студії, допоки Мураєв не попросить пробачення в Сенцова. "Прошу журналістів каналу, серед яких чимало порядних і професійних людей, з розумінням поставитися до моєї позиції, це протест проти позиції власника каналу", - написала Геращенко, назвавши поведінку Мураєва аморальною.

У той самий час у фракції "Батьківщина" вирішили почекати, поки не буде завершено розслідування щодо заяв Мураєва. Заступник голови фракції Іван Крулько в коментарі LB.ua сказав, що "в парламенті однозначно є представники «руского міра»; якщо розслідування встановить цей факт у заявах Мураєва, наша реакція буде однозначною".

У Радикальній партії Олега Ляшка теж поки що відмовляються коментувати заяви Мураєва і позицію щодо телеканалу.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на Дону засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму.

Згідно з обвинувальним висновком, у квітні 2014 року Сенцов створив у Криму "терористичну спільноту", що отримувала вказівки від невідомих осіб у Києві і була "структурним підрозділом" забороненого в Росії "Правого сектору". Метою спільноти була "дестабілізація ситуації" в Криму і "вплив на органи влади": "кримські терористи", вважає слідство, намагалися змусити Росію відмовитися від рішення прийняти півостров до складу федерації. Учасники спільноти скоїли два "терористичні акти" в Сімферополі - підпалили двері офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії", а також нібито готували підриви пам'ятника Леніну і Вічного вогню.

24 грудня 2015 року Міщанський суд Москви відхилив позов про захист честі, гідності та ділової репутації Сенцова до Федеральної служби безпеки РФ і низки російських ЗМІ.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування. Він заявив, що має намір продовжувати його до своєї смерті або до звільнення 64 українських політв'язнів у Росії.

В Україні Сенцова вважають політичним в'язнем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram