ГоловнаПолітика

Убивство Бабченка виявилося інсценуванням

Замах готувався на замовлення російських спецслужб.

Убивство журналіста Аркадія Бабченка виявилося інсценуванням українських правоохоронців.

На спільному брифінгу голови СБУ Василя Грицака та генпрокурора Юрія Луценка Бабченка запросили до зали. Журналіст увійшов.

"Я хотів би перепросити за те, що всім вам довелося пережити, і за те, що вам довелося витримати. Я друзів і колег ховав багато разів і знаю це огидне почуття. Ви вже вибачте за те, що змусили вас все це пережити, але по-іншому не можна було", - сказав Бабченко.

Також він подякував СБУ за порятунок його життя.

"Наскільки мені відомо, ця операція готувалася два місяці. Мене ввели у курс справи місяць тому. За цей місяць я бачив, як хлопці працюють, як вони рили носом і гарували. Весь цей місяць ми були на зв'язку, думали, діяли. Результатом цього стала ця спецоперація, за результатами якої схоплено чоловіка - він уже під вартою. Злочин завершено і доведено", - заявив Бабченко.

За словами Грицака, Бабченка планували вбити російські спецслужби, але вбивству вдалося запобігти.

"За отриманими даними СБУ, вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка замовили саме російські спецслужби", - сказав він.

За словами Грицака, спецслужби РФ завербували громадянина України "Г". Той виконати завдання запропонував своєму знайомому - колишньому учаснику АТО за грошову винагороду 30 тис. доларів, причому як завдаток передав $15 тис.

Крім грошей, агент отримав від спецслужб РФ і передав виконавцю через телефонний месенджер досьє на Бабченка з докладною інформацією про його журналістську діяльність та особисте життя, включаючи персональні дані на нього, дружину, батьків і дітей, а також номери їхніх телефонів і банківських рахунків, акаунти у соціальних мережах, паспортні дані тощо.

Голова СБУ додав, що російські спецслужби дали ще одне завдання для "Г": нелегально закупити за кошти російських спецслужб зброю і боєприпаси з району проведення АТО й організувати схованки на території Київського регіону.

"Коли ми отримали інформацію, що громадянин України цікавиться купівлею бойової зброї і збирає досьє на журналіста з метою його вбивства, відразу ж було порушено кримінальну справу. На аудіозаписах чути, що організатор убивства каже, що в ньому зацікавлені "люди з-за кордону і ми всі розуміємо, про кого йдеться", - сказав генпрокурор Юрій Луценко.

"Загалом цей громадянин говорив про необхідність усунення 30 осіб на території України, нам відомі прізвища потенційних жертв, однак зі зрозумілих причин ми не будемо їх називати", - додав Грицак.

СБУ завчасно отримала інформацію про підготовку замаху на життя Бабченка і про пошук виконавців убивства. Спецслужба провела оперативну комбінацію, "завдяки якій вдалося зібрати неспростовні докази терористичної діяльності російських спецслужб на території України".

Після вбивства Бабченка "Г" планував виїхати з України, однак його затримали.

"Співробітники Служби безпеки України провели затримання організатора злочину, яке відбулося сьогодні кілька годин тому", - сказав Грицак. Затриманому інкримінують організацію та замах на вчинення терористичного акту (ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України).

При цьому Луценко заявив, що чоловік, якому запропонували вбити Бабченка, співпрацював з СБУ. Він буде проходити у кримінальній справі як свідок.

"У момент, коли Служба безпеки України дізналася про заплановане, через роботу з людиною, якій запропонували ці дії, вдалося досягти співпраці зі слідством. Тобто вчорашній виконавець замовлення був, згідно з чинним законодавством, частиною оперативної комбінації", - сказав він.

Бабченко, зі свого боку, припустив, що замах на нього готувався до фіналу Ліги чемпіонів.

За його словами, те, що замовники показали його фотографію, яка є тільки в його паспорті громадянина РФ і паспортному столі, засвідчує, що інформація надійшла з державних служб РФ.

За словами Бабченка, коли йому запропонували взяти участь у спецоперації, у нього не було причин відмовлятися. "Я погодився. Місяць ми готували цю операцію", - сказав журналіст.

"Звідти тиснули дуже сильно, на виконання цього замовлення дали два тижні. Потім почали підганяти, думали, мабуть, усе-таки до Ліги чемпіонів, доводилося якось ухилятися, придумувати відмазки, тому і "ногу зламати", хоч її і не ламав. Потім довелося буцім кудись виїхати", - додав Бабченко.

"Насправді попереджено інші, мабуть, більш масштабні, більш серйозні теракти, які готувалися, і готувалися серйозно. І тому те, що говорили тиждень тому в Росії, що в Києві якась ІДІЛ готує теракти перед Лігою чемпіонів... Мабуть, судячи з усього, це мав бути я", - сказав Бабченко.

Грицак же повідомив, що завербованому громадянину України "Г" спецслужби Росії дали завдання знайти за грошову винагороду виконавців для здійснення низки терактів з численними жертвами.

Нагадаємо, інформація про те, що Аркадій Бабченко був застрелений у себе вдома у Києві, з'явилася ввечері 29 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram