ГоловнаПолітика

Україна відкинула висновки польських істориків стосовно поховань у Грушовичах

Польща відмовляється відновлювати пам'ятник воїнам УПА.

Україна відкинула висновки польських істориків стосовно поховань у Грушовичах
Фото: facebook/Павло Подобєд

Українські історики відкинули висновки польського Інституту національної пам'яті, який заявив, що під час розкопок на кладовищі в Грушовичах не знайдено останків бійців УПА.

Під час прес-конференції в четвер відповідальний секретар Міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета заявив, що на місці проведення розкопок були виявлені два яруси поховань, що належать до різних періодів.

Могили жителів села знаходяться на глибині 1,5-1,7 метра і належать до першої половини 20 століття. Але останки ще чотирьох осіб знайшли на глибині близько метра, і вони можуть належати до періоду Другої світової війни або перших повоєнних років. Шеремета передбачає, що цих людей поховали в уже наявні могили.

"Хаотичне розташування останків (у різних місцях розкопу), краще збереження скелетів, сліди механічних травм і пошкоджень. У двох у черепних коробках є круглі отвори, імовірно, спричинені кулями, в іншого - лицьова частина черепа розбита сильним ударом тупим предметом (наприклад, прикладом гвинтівки або автомата). На одному фрагменті останків, що належав молодій людині 25-30 років, знайдено німецький військовий ґудзик, що, можливо, свідчить про військовий характер поховання", - цитує Шеремету прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

Керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху Володимир Бирчак своєю чергою розповів, що з архівних матеріалів відомо, що в Грушовичах поховано як мінімум п'ятьох українських підпільників: станичного ОУН Тимка Базилевича ("Мороз"), курінного лікаря Павла Клочника ("Сірко", його могила збереглася), стрільця-сапера УПА Дмитра Грицаля ("Дубенко"), члена боївки СБ "Гонту" і районного референта СБ Дмитра Козака ("Марко").

"Сукупність цих фактів дає підстави припустити щодо принаймні трьох останків, виявлених під час розкопок, що вони належать членам українського підпілля. Тому зруйнований монумент не символічний і повинен бути відновлений", - підсумував співробітник Українського інституту національної пам'яті Павло Подобєд.

Нагадаємо, 26 квітня 2017 року в польському селі Грушовичі демонтували пам'ятник воїнам УПА. Монумент зруйнували за рішенням місцевої влади як "незаконно встановлений". Україна наполягає, що пам'ятник був надмогильним монументом військового поховання і тому повинен бути відновлений.

Польський інститут національної пам'яті в травні 2018 року організував розкопки, щоб з'ясувати, чи є на місці пам'ятника, присвяченого діяльності УПА, останки українських підпільників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram