ГоловнаПолітика

Путін пообіцяв не припиняти транзит газу через Україну

"Скільки ми збережемо транзиту через Україну - питання".

Путін пообіцяв не припиняти транзит газу через Україну
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив, що "Газпром" готовий зберегти транзит газу через Україну.

Про це він сказав на прес-конференції за підсумками переговорів із прем'єр-міністром Болгарії Бойком Борисовим, передає РБК.

Путін зазначив, що зараз активно обговорюється питання будівництва "Північного потоку-2".

"Скільки буде по ньому постачатися - питання. Скільки ми збережемо транзиту через Україну, а ми готові зберегти український транзит, - теж питання, скільки знадобиться нашим споживачам зараз і на найближчі перспективи", - сказав Путін.

Україна домагається від Євросоюзу гарантій продовження транзиту російського газу . Частково такі гарантії отримати вдалося.

У середині травня Путін на спільній прес-конференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель сказав, що Росія не планує припиняти транзит газу через Україну після того, як буде введено в експлуатацію газопровід "Північний потік-2". Тоді він заявив, що постачання продовжать, якщо вони будуть "економічно обґрунтовані для учасників економічної діяльності".

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що після побудови "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" транзит газу через Україну знизиться вдесятеро.

Зараз Україна отримує близько 3 млрд доларів на рік від транзиту російського газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram