ГоловнаПолітика

Суд відмовився задовольнити позов Саакашвілі до МВС

Політик вимагав визнати незаконним наказ про скасування йому громадянства України.

Суд відмовився задовольнити позов Саакашвілі до МВС
Фото: facebook/Oleksandr Kosariev

Окружний адміністративний суд Києва розглянув по суті і відмовив у задоволенні позовних вимог лідера партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі до Міністерства внутрішніх справ України про визнання незаконним і нечинним наказу МВС, яким було скасовано рішення про оформлення набуття громадянства України.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Позивач просив суд визнати незаконним і нечинним наказ МВС "Про затвердження зразків документів, які подають для встановлення належності до громадянства України, прийняття до громадянства України, оформлення набуття громадянства України, припинення громадянства України, скасування рішень про оформлення набуття громадянства України та журналів обліку", форма 19 (Заява про прийняття до громадянства України) в частині визначення в цій Формі заяви вказівки "Під судом і слідством на території іноземних держав не перебуваю", - повідомляє в середу прес-служба суду.

Після виходу з нарадчої кімнати суд оголосив рішення: "Відмовити Саакашвілі в задоволенні позовних вимог, з огляду на формальну відповідність зазначеного акта вимогам законодавства".

У липні 2017 року президент Петро Порошенко своїм указом позбавив Саакашвілі українського громадянства, коли той перебував у США.

12 лютого 2018 року спецпризначенці Держприкордонслужби затримали Саакашвілі в київському ресторані, після чого політика видворили літаком у Польщу.

Саме з Польщі Саакашвілі потрапив в Україну 10 вересня, прорвавшись через кордон. На той момент він уже був позбавлений українського громадянства.

У МВС України пояснили, що, відповідно до вже прийнятих судових рішень, Саакашвілі перебував на території України незаконно, а тому з "дотриманням всіх юридичних формальностей його повернуто в країну, звідки прибув, порушивши вітчизняне законодавство".

6 лютого Саакашвілі було остаточно відмовлено в оформленні документів про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram