ГоловнаПолітика

Меркель зажадала від Путіна збереження транзиту газу через Україну

"Треба подумати над гарантіями для України".

Меркель зажадала від Путіна збереження транзиту газу через Україну
Фото: EPA/UPG

Німеччина переконана, що після завершення будівництва "Північного потоку-2" транзит газу через Україну повинен зберегтися, заявила канцлер ФРН Анґела Меркель.

"Ми переконані з боку Німеччини, що і після будівництва "Північного потоку-2" роль України як транзитної країни повинна зберегтися. Це має стратегічне значення, і Німеччина готова зіграти свою роль і сприяти. Треба подумати над гарантіями для України в тому числі", - сказала вона в п'ятницю на прес-конференції з президентом РФ Володимиром Путіним у Сочі, пише "Интерфакс".

Путін у відповідь заявив, що транзит російського газу через Україну буде продовжено після запуску Nord Stream 2 ("Північний потік-2"), якщо це буде економічно доцільно.

"Хочу підкреслити: поставки будуть продовжені, якщо вони виявляться економічно обґрунтованими і доцільними для учасників економічної діяльності", - сказав він.

Путін запевнив, що Росія завжди розглядала "Північний потік-2" як суто економічний проект.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко назвав "Північний потік-2" політичним хабарем за лояльність до Росії.

Німеччина вже видала всі дозволи на будівництво газопроводу "Північний потік-2" по дну Балтійського моря. Потрібні дозволи ще кількох країн.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що після побудови "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" транзит газу через Україну знизиться в десять разів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram