ГоловнаПолітика

7% українців збираються виїхати з країни протягом найближчих півроку

62% з них уже робили конкретні кроки для цього.

7% українців збираються виїхати з країни протягом найближчих півроку
Паспортный контроль на границе с Польшей
Фото: shoppingpl.com

Більш ніж 7% повнолітніх громадян збираються виїхати з України в найближчі півроку з метою роботи, навчання або еміграції. При цьому 62% із них уже робили конкретні кроки для цього.

Про це йдеться в дослідженні Київського міжнародного інституту соціології, яке проводили 3-20 квітня. Соціологи методом особистого інтерв'ю опитали 4005 респондентів у 110 населених пунктах України.

Більшість опитаних (а саме 86%) не збираються виїжджати за кордон у найближчі шість місяців з метою тривалого перебування, ще 6% не змогли відповісти на це питання.

Найпопулярніша країна серед потенційних емігрантів - Польща (36%). Чехію і Німеччину обрали 12% і 11% респондентів відповідно. Росію назвали 7% опитаних, а США - 6%. В Італію та Канаду збираються виїхати з метою тривалого перебування 5% і 3% респондентів відповідно. Угорщину та Францію вибрали по 2%. Замикає десятку найпопулярніших країн для еміграції Ізраїль (1%).

Фото: КМІС

Більше потенційних емігрантів серед чоловіків. Різниця між чоловіками (11%) і жінками (4%) становить 7 процентних пунктів.

Спостерігається певна залежність між рівнем освіти і бажанням виїхати за кордон. Люди з вищою освітою більш охоче розглядають питання еміграції - серед них 10% замислюються про це. Серед людей з повною середньою та середньою спеціальною освітою таких 7% і 6% відповідно. Серед людей з освітою, не вищою від неповної середньої - лише 2%.

Бажання виїхати за кордон також безпосередньо залежить від віку респондента. Молоді люди частіше відповідають ствердно, ніж літні люди. Так, серед опитаних віком 18-29 років таких 15%, віком 30-44 роки - 10%, 45-59 років - 6%, 60 років і старше - 0%.

На заході країни більше людей збираються виїхати (11%) порівняно з іншими регіонами. У центральному, південному та східному регіонах цей показник становить 6%. Найменше тих, хто збирається виїхати, на Донбасі (2%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram