ГоловнаПолітика

Гройсман запропонував ЄС і США разом управляти українською ГТС

Прем'єр хоче забезпечити завантаження "труби" на десятиліття вперед.

Гройсман запропонував ЄС і США разом управляти українською ГТС
Фото: EPA/UPG

Прем'єр Володимир Гройсман підтвердив пропозицію України Євросоюзу та США разом управляти українською газотранспортною системою.

Про це він сказав у Брюсселі під час міжнародної конференції про роль української ГТС для енергетичної безпеки Європи, повідомляють на сайті уряду.

"Ми звернулися до ЄС і США: друзі, давайте разом управляти ГТС - щоб чітко забезпечити постійну її роботу на десятиліття вперед", - сказав Гройсман.

Нагадаємо, основна тема дводенного візиту Гройсмана в Брюссель - збереження транзиту російського газу через Україну після введення "Північного потоку-2".

У грудні 2017 року Кабмін почав відбір міжнародних партнерів для управління ГТС.

Однак для спільного з іноземними партнерами управління газотранспортною системою спочатку потрібно провести анбандлінг "Нафтогазу" - виведення ГТС з його підпорядкування. Кабмін прийняв низку процедурних рішень для цього.

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв запропонував відкласти терміни анбандлінгу, вказуючи на те, що компанія не має права передавати свої права і обов'язки за газовим контрактом третім особам без письмової згоди "Газпрому", а отримати таку згоду зараз нереально.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram