ГоловнаПолітика

Україна запропонувала ЄС та США свою ГТС

Уряд також просить Європу збільшити реверсні поставки газу

Україна запропонувала ЄС та США свою ГТС
Фото: www.kmu.gov.ua

Україна звернулася до Європейського союзу та США з пропозицією спільно модернізувати і експлуатувати українську газотранспортну систему.

Про це прем'єр Арсеній Яценюк повідомив під час засідання уряду.

"Ми звернулися до Європейської комісії, до наших європейських партнерів і до США з питанням спільної модернізації та експлуатації української газотранспортної системи", - сказав він.

Яценюк зазначив, що необхідно внести до парламенту закон, який дасть можливість залучити європейських і американських партнерів до експлуатації та модернізації української ГТС при збереженні контролю над нею Україною.

Також Яценюк доручив міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Продану вирушити на переговори з Європейським Союзом щодо збільшення реверсних поставок газу.

"Юрій Васильович, стосовно реверсу. У нас угода (щодо реверсних постачаннь) підписана. Прошу відправлятися в Європу стосовно відкриття "великого реверсу", - сказав Яценюк.

Він підкреслив, що ціна на газ для України за реверсною схемою буде нижче тієї, яка пропонується російською стороною.

Говорячи про провал газових переговорів з РФ, прем'єр заявив, що план Росії полягав у тому, щоб запропонувати Україні тимчасову знижку, а після початку опалювального сезону скасувати її, поставивши Україну в складні умови.

"План Росії абсолютно зрозумілий. Заявити про те, що тимчасово ціна з 268 (доларів) виросла майже до 500, потім тимчасово встановити 385. А в листопаді-грудні російський уряд мав би заявити: "Ми передумали. Щось Україна не так зробила. Потрібно 500 (доларів)", - сказав Яценюк.

За його словами, російська сторона навмисне затягувала час і займала деструктивну позицію на газових переговорах для реалізації такого сценарію.

"Щоб затягнути нас в зиму і поставити в ситуацію, в яку вони ставили Україну вже двічі. Третій раз не пройде", - сказав прем'єр.

Нагадаємо, 16 червня Росія припинила поставки газу в Україну, продовживши поставки в українську ГТС тільки транзитних обсягів газу.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що 14 млрд куб. м газу, накопичених у підземних сховищах України, вистачить для потреб держави мінімум до грудня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram