ГоловнаПолітика

Гройсман закликав ЄС поширити Третій енергопакет на "Північний потік-2"

Голова уряду зустрівся з Федерікою Могеріні.

Гройсман закликав ЄС поширити Третій енергопакет на "Північний потік-2"
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман уранці в п'ятницю зустрівся з головою дипломатії ЄС Федерікою Могеріні. Темами переговорів були санкції проти Росії, ситуація на Донбасі та газопровід "Північний потік-2", повідомляють на сайті уряду.

Як заявив Гройсман, Київ розраховує на збереження санкцій політики Євросоюзу проти Росії і очікує більшої синхронізації санкційних режимів між ЄС і США. У цьому контексті сторони обговорили перспективи формування миротворчої місії ООН і домовилися узгоджувати позиції.

Гройсман також наголосив на важливості спільних дій в енергетиці. Реалізація проекту газопроводу "Північний потік-2", зазначив прем'єр, - це використання гібридної зброї проти Європи, формування потужного елемента майбутнього впливу на Євросоюз. Саме тому збереження транзитної ролі України відповідає стратегічним інтересам і України, і ЄС, додав він.

"Ми закликаємо Єврокомісію зробити все можливе для того, щоб на проекти на кшталт "Північного потоку-2" було поширено дію Третього енергетичного пакета ЄС. Ми, своєю чергою, гарантуємо надійність української ГТС і готові залучити іноземного партнера до її використання. Це буде надійно - і для України, і для Європи. Разом з тим з російської сторони гарантій аналогічної надійності роботи - ніяких", - зазначив Гройсман.

Під час розмови сторони також обговорили хід реформ в Україні та надання макрофінансової допомоги.

Нагадаємо, розроблені Європейською комісією наприкінці 2017 року поправки до газової директиви передбачають поширення норм енергетичного законодавства ЄС на газопроводи з країн, що не входять в об'єднання. Поправки можуть прийняти до кінця 2018 року.

Газова директива повинна поширити дію Третього енергетичного пакета Євросоюзу на проект "Північний потік-2". Енергопакет спрямований на лібералізацію ринку електроенергії та газу в Євросоюзі. За допомогою цього документа ЄС сподівається обмежити для компаній-експортерів палива право володіння і управління трубопроводами. Єврокомісія домагається відокремлення бізнесу з продажу і транспортування газу.

На практиці для "Газпрому" введення цих поправок може означати значне зниження обсягів прокачування газу через "Північний потік-2".

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що після побудови "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" транзит газу через Україну зменшиться вдесятеро. Україна домагається від ЄС гарантій збереження транзиту, який приносить їй близько 3 млрд доларів щорічно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram