ГоловнаПолітика

Україна. Хроніки Незалежності. Навіщо був потрібен "Великий договір" України і Росії?

Домовленості були перекреслені, коли у 2014 році Росія анексувала Крим і вторглася на Донбас.

Останнім часом активно ведуться публічні дискусії про розірвання Великого договору про дружбу і співпрацю між Україною і Росією, підписаного в травні 1997 року, або про припинення дії його окремих положень.

У рамках проекту "УКРАЇНА. ХРОНІКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ" ми пропонуємо пригадати, що в середині 90-х «Великий договір» не тільки дав Україні низку стратегічних переваг, а й уперше в історії зафіксував рівноправні відносини між Україною і РФ. Зокрема, Росія вперше визнала кордони незалежної України. Домовленості президентів Кучми і Єльцина були перекреслені через 17 років після підписання Договору, коли у 2014 році РФ анексувала Крим і вторглася на Донбас.

Про те, як Україна могла втратити Крим ще 1995 року, як вдалося втримати ситуацію та відновити контроль над півостровом і чому "Великий договір" за історичних обставин 90-х років був важливою зовнішньополітичною перемогою України - в новому відео проекту "УКРАЇНА. ХРОНІКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ".

У рамках проекту «УКРАЇНА. ХРОНІКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ» LB.ua нагадує про найяскравіші і найважливіші події в житті України з моменту прийняття Акта проголошення незалежності 1991 року.

Перший випуск проекту був присвячений першому українському космонавтові Леоніду Каденюку, другий - візиту в Україну Івана Павла II, третій - приборканню Чорнобиля, четвертий - ключовим моментам історії українського футболу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram